CINEMA CLASIC – The Life And Death Of Colonel Blimp (1943) – Powell & Pressburger


Primul „hit” al cuplului regizoral Michael Powell si Emeric Pressburger’s filmat in Technicolor – o poveste/portret eroic-comica care depășește condiția unui film de propaganda.

Acțiunea debordează de umor și  răsturnări de situatie, apogeul fiind atins în timpul unor manevre de exercițiu ( un soi de homeland war-game). In cele din urma, prin artificii de regie și flashbackuri se închide cercul biografic de 40 de ani din care rămâne doar dragostea eroului – Generalul Clive Wynne-Candy (Roger Livesey in cel mai bun rol al carierei) si tristetea acestui gentleman- ofițer de moda veche atunci când trebuie sa aleagă intre loialitate și datoria fata de țară.

In mod ciudat, prietenia (din film) dintre Candy și un ofițer german a condus la dorința lui Churchill de a cenzura sau interzice total filmul… Ironic sau nu,  rolul principal trebuia sa fie jucat de Lawrence Olivier care a fost sfătuit de același Churchill sa nu-l accepte.

Filmul a fost „parodiat” in Jungle Book – 1967 (col. Hathi..) si este considerat unul din cele mai bune filme de război.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Criterion și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s