The Rickshaw Man – Hiroshi Inagaki, 1958


Una din cele mai triste si frumoase povesti de dragoste. Trebuie sa recunosc, am văzut filmul când aveam doar 10 ani si nu am reușit sa fac diferența dintre melodramele indiene si acest film. Am revăzut filmul la maturitate (mai mult pentru Inagaki si Toshiro Mifune- autorul & protagonistul trilogiei Samurai- Mushashi Myiamoto).

Matsu „The Savage” este un „cărător” de ricșă (taxi-ul acelor vremuri…), mergând oriunde si oricum pentru a câștiga o pâine. Intra in toate belelele posibile,  având un limbaj ireverențios și fiind aprig la manie (pe scurt… era un fel de „prostul satului”). Viata sa se schimba atunci când ajuta un copil rănit ( si se  complica atunci când tatăl copilului moare după ce se îmbolnăvește grav). Legatura sa cu Toshio si mama sa devine si mai strânsa, dar după ce copilul pleacă la studii, nu găsește mijloacele potrivite pentru a-și exprima dragostea, iar reprimarea sentimentelor ce le simte fata de frumoasa si respectabila D-na Yoshiko il conduc in cele din urma la moarte.

Spectatorii de azi înțeleg mai greu contextul social al filmului – acțiunea se desfășoară in epoca de modernizare rapida a statului, când mentalitățile erau însa mult în urma (Meiji, după războiul ruso-japonez) pe parcursul intervalului 1906-1918. Regizorul încearcă si reușește in cea mai mare parte sa glorifice modul in care Matsu își exprima sentimentul datoriei si onoarei (un personaj la fel de „asocial si marginal” precum  Kikuchiyo din „Cei Șapte Samurai” sau Tajomaru in „Rashomon”).

In ciuda exploatării „josnice” a sentimentelor primare ale audientei, experiența este una memorabila. Este apropiat mai mult de Sunrise (FW Murnau) decat de suratele mai siropoase gen Love Story, Ghost, The Notebook sau Autumn In New York.

Nota 8/10*

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Childhood memories și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s