Zero Dark Thirty – 2012


Am continuat cu trecerea în revista a celor mai importante filme apărute in 2012. A fost rândul lui Kathryn Bigelow și al celui mai tare subiect de film sa treacă de vizionare.

Nu este un film despre Osama Bin Laden (acesta nu apare in nici o scena…), nici despre urmărirea, capturarea  și doborârea rețelei Al Quaeda. In rolul principal este o tânăra agenta (Jessica Chastain) care de la debutul in CIA lucrează cu o încăpățânare feroce doar pentru găsirea unui indiciu care sa duca la OBL (Osama…), un rol paralel si asemănător cu cel al lui Jodie Foster in Silence Of The Lamb, sau Jack Gyllenhaal in Zodiac.

Filmul e departe de a fi un thriller politic, un documentar, film de război sau demers pseudo-jurnalistic. Este extrem de diferit chiar si de filmele regizate in trecut de KB – Point Break, Strange Days sau fenomenalul The Hurt Locker. Nu are nimic distractiv (asta dacă nu va plac scenele de tortura sau exploziile bombelor umane), nu sunt urmăriri cu mașini sau împușcături  amoruri sau intrigi alambicate. Este o „drama” procedurala, plicticoasa pe alaturi, enervanta când vezi ineficienta, birocrația și blocajele informaționale ale celui mai „bine hrănit  sistem de informații din lume.

Filmul  rulează cca. 2 ore si jumătate ( N.B. –  în ciuda lungimii filmul nu e plictisitor si nici nu jignește inteligenta privitorului mediu). Senzația rămasa după terminare este de satisfacție… ca atunci când termini un puzzle gigantic.

Distribuția ii mai cuprinde pe Kyle Chandler ( coincidenta! joaca aproximativ acelasi rol ca si in Argo), Joel Edgerton (seful SEAL), Edgar Ramirez ( ironic sau nu, fostul Carlos din 2010) si pe James Gandolfini.

Nota 8/10* (personala!) astept comentarii.

Reclame
Acest articol a fost publicat în War și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Zero Dark Thirty – 2012

  1. Pingback: Golden Globes 2013 | Jurnal de filme – Cinemageddon!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s