Don’t Move – 2004 – Ce a fost mai întâi… filmul sau cartea?


Nu te mișca!

Întâi a fost filmul. Şi el a rămas. Apoi am întâlnit cartea, dar nu știu de ce o luam și apoi o răsfoiam putin și o puneam la loc.

 După o vreme o prietenă mi-a spus că a descoperit un volum minunat ,,Nu te mișca ’, Margaret Mazzantini. Şi atunci am știut că o s-o citesc și  nu o să scriu un eseu argumentativ ,,cartea sau filmul?’’, ci „cartea și filmul”.

 Când am început lectura  imaginile vizuale create de lumea scrisului prindeau conturul colorat al peliculei, cu fiecare cuvânt  cu fiecare fraza filmul se derula cadru cu cadru de parcă îl văzusem ieri, deşi trecuse multă vreme de atunci.

Povestea este o mărturisire, o spovedanie a unui suflet care crede în iertarea păcatelor, pentru o viața,  o scrisoare care încheagă un roman printr-o penița care disecă trăirile și trupul, este mărturisirea unui părinte  care veghează așteptând un verdict pentru copilul său dincolo de geamul unei săli de operație.

,,Nu te mișca ’ sunt cuvintele care ascund o neputință  asa cum personajul principal singur mărturisește ,,mâini de ghips, întotdeauna am avut mâini de ghips în dragoste.’’ Privirea unui om care descoperă afecțiunea nu ,,în mediul septic’’ al societății în care trăiește ci într-un mediu al sărăciei, tristeții  neputinței  nedorinței, nesperanței  A lui ,,ne’’(luat ca prefix). E o declarație de dragoste făcută cu ochii care mângâie și ating pielea și sufletul, a unui om care nu știe să respire, fiindcă nu știe să trăiască sau nu știe că trăiește  Şi nu pentru o femeie frumoasă. (la început o numește ,, paiața’’ în gând, rolul este jucat admirabil de Penelope Cruz). ,,Şi nici măcar foarte tânără’’. O femeie întâlnită dintr-o pură întâmplare (atunci când mașina i se strică într-un cartier mărginaș , o femeie   care acceptă o brutalitate inițială ce pare o prelungire a interiorului dezolant a vieții pe care o trăiește  Duplicitatea are două valori, una a relației adulterine, care aduce inevitabil întrebarea ,,de ce?’’ un om care este un chirurg renumit, are totul: o profesie, o familie se regăseşte într-o astfel de relație și a doua ,, ne-cuvintele’’ amintirile ce rămân ascunse într-o cangrenă a sufletului  ce supurează abia atunci când unicul copil se află în preajma morții.

 Există filme, cărți   din ale căror fir narativ, trecerea timpului  lasă  în urmă doar câte o scamă şi pelicule, rânduri pe care le-ai văzut sau citit  de parcă ar fi fost ieri, deși ascund în spatele lor o adevărată vreme.

Romanul ,,Nu te mișca ‘’, a fost ecranizat de Sergio Castellitto, cu Penelope Cruz în rolul principal.

 Capotă Daniela,   Jan. 2013

 PS. întrucât nu este un review scris de mine, nu voi adăuga decât nota IMDB – 7. Mulțumiri Danielei pentru articol și va urez spor la citit/vizionat – după cum va e mai la îndemână.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Drama, European, Romance. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Don’t Move – 2004 – Ce a fost mai întâi… filmul sau cartea?

 1. Ema zice:

  Am citit cartea.Extraordinara!
  Rar vad filme,insa acest review e scris din suflet,nu e „mecanic”,si m-a convins sa urmaresc si filmul.
  Avem nevoie de review-uri ale filmelor despre si cu oameni,pentru ca de roboti si hobbiti suntem satui.

  Multumesc,Dana!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s