The Man Without a Past – 2002 – Life After Death…


Pregătindu-ma sa vad Le Havre (ultimul film al finlandezului Aki Kaurismäki),  mi-am adus aminte de unul din „favoritele” deceniului trecut.

Este un film regizat de finlandez, produs cu bani incredibil de putini, dar de un realism și de o finețe a realizării fără cusur. In ciuda debutului teribil – un bărbat este bătut pana la inconștientă de câțiva golani – filmul are o tușa de liniște  blândețe si simplitate nemaiîntâlnita. In ritmul « leneș » al lui Kaurismäki, eroul rămas fără amintiri încearcă sa-și reia viata de la zero, iar soarta îl « arunca » la periferia societății unde este « adoptat » de o femeie ce lucrează pentru un soi de « Salvation Army ».

Greu poți sa-ți imaginezi ca finlandezii pot avea umor… în fine e cam « dark », și iți vine cam greu sa razi când vezi prin ce trebuie sa treacă tipul. In mod subtil însă  nu-ți pierzi niciodată speranța ca lucrurile se vor rezolva. Optimismul, umanitatea și ironia filmului răsar de unde te aștepți mai putin, iar jocul celor doi îndrăgostiți M (Markku Peltola) și Irma (Kati Outinen) este impecabil (cu toate ca personajele lor sunt superficial si simplist construite…). Dialogurile monosilabice, fețe imobile dar expresive (ca ale actorilor de film mut…), « scenografia” minimalista ne duc cu gândul la filmele lui lui Keaton sau la « oazele de liniște » filmate de Bresson, cu imperceptibile arome neorealiste ( Rossellini,  De Sica…). Căderea lui M și  reconstrucția anevoioasa a încrederii și speranței le-am mai văzut demult in clasicul It’s a Wonderful Life – Frank Capra.

Inchei cu un citat al lui Jim Jarmusch: „Another Classic From One of My Favorite Directors. It’s Sad Enough to Make You Laugh, and Funny Enough to Make You Cry!!”

Nota 10/10*

Am visat la un remake: cei doi sa fie jucați de Harry Dean Stanton si de Frances Mc Dormand – dar aștept sugestii pentru regizor!

Reclame
Acest articol a fost publicat în Comedy, Drama, European, Romance și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s