Amour – 2012 – Curiosity Killed The Cat!


Motto:„What, courage man! what though care killed a cat, thou hast mettle enough in thee to kill care” – Shakespeare

Am văzut Amour (în micul meu efort de a « bifa » cele mai reprezentative filme ale anului 2012 ) și e cea mai crunta dezamăgire din „cariera” de « cinefil ».

Pe scurt : Un cuplu de octogenari – Georges (Jean-Louis Trintignant) și Anne (Emmanuelle Riva) își trăiesc ultimele zile din viata. Au fost profesori de muzica… ei i se cam termina „bateriile”, ajunge la spital și de acolo începe mos Georgică sa se ocupe de ea…

Cine nu a trăit cu un bolnav sau cu un dement/senil/paralizat în casa, sau nu a intrat niciodata intr-un azil/spital/ospiciu  e normal sa fie extaziat de acest gunoi cu pretenții de artă. Unde găsești frumusețea ? în umilință, mizerie si suferință ? Umor ? cât negru sub unghie…realism? Cât cuprinde!! Imagini (inutile…) cutremurătoare ce te fac sa te scuturi de mila și oroare…dar cui ii folosește imaginea unei persoane care se stinge ?! Nu trăim și asa o viata de rahat ?! trebuie sa mai vedem și cum o sa ajungem ? Care o fi publicul țintă căruia i se adresează ? tinerii ? ii doare la bască… bătrânii ? știu ei mai bine cum stau lucrurile cu izolarea și alienarea.

OK – sa ma calmez acum… nu am pretenția să văd doar filme cu dive, super-eroi, traficanți, mafioți, polițiști  zombi, hobbiti  serial-killers, piranha, godzille, comedii cu inadaptați sau filme catastrofice, sau orice le mai trece prin minte producătorilor de la Hollywood sau de aiurea.

Aveam mari așteptări de la Michael Haneke – autor al filmelor Cache, Funny Games sau Das weiße Band (The White Ribbon) si probabil acest fapt mi-a creat false speranțe  Acum gata…am pus botul ca un fraier la „savarina” criticilor pișcotari și am greșit filmul. Am sa am coșmaruri pana la moarte (visând filme franțuzești despre eutanasie…).

După ce ne face cu cinism martori (și complici morali…) la o crimă, la final Haneke ne servește la desert un „puzzle” – ceva ca un os de ros ca sa nu plecam cu „mâna goala” de la cinema.

Nota 5/10*

Reclame
Acest articol a fost publicat în Awards, TV, Shows, Sport, Etc..., Bad Film, Crime, Drama, European, Musical, Romance, Trash și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s