The Fall – 2006 – Love at First Sight!


Este fără îndoială cea mai satisfăcătoare experiență vizuala pe care am avut-o văzând un film… poate cel mai subapreciat film din ultimele decenii.  Regizat de indianul Tarsem Singh (The Cell, Immortals, Mirror Mirror) – este realizat pe propria cheltuială și reprezintă cea mai frumoasă aventură filmată vreodată (depășind chiar și fabulosul Technicolor  al lui Michael Powell  – The Thief of  Bagdad – 1940).

Se făcea  ca un chipeș Roy Walker (Lee Pace)   – un cascador paralizat și imobilizat în patul unui spital stârnește curiozitatea  puștoaicei Alexandria (Catinca Untaru) –  pacientă în același spital din Los Angeles. Plecând de la numele Alexandriei, Roy începe sa spună o poveste (un soi de 1001 de Nopti pe invers…) despre 5 eroi în căutare de dreptate ce se lupta cu maleficul Odious… povestea este dusă mai departe de imaginația Alexandriei care mai adaugă un personaj, jucându-se printre „straturile” subconștientului Totul nu e decât o manipulare subtilă a lui Roy în încercarea sa de a o determina pe micuța prietena să-i procure morfina necesara sinuciderii… Lucrurile se complică – în realitate Roy o da în bară cu sinuciderea sa iar în poveste eroii cad unul după altul. Nu voi mai spune poveștile… ele nu sunt decât un pretext al regizorului de a ne de a ne fi ghid peste tot în lume … din desertul Namibian pana în India, Sumatra, Fiji  Franța  Italia, Argentina, Turcia sau Cehia. Imaginile filmate reprezinta un caleidoscop magic ale celor mai frumoase clădiri, peisaje sau ciudățenii ale naturii.

Nu pot încheia fără să amintesc „jocul” puștoaicei Catinca Untaru – sunt momente în care nici nu iți dai seama dacă știe ca este filmată… Tarsem i-a folosit pofta de joacă, ingenuitatea și curiozitatea pentru a atinge o culme a interpretării rar întâlnită la copii actori.

Nota 10/10*

PS – filmul a fost „adoptat” și promovat de Spike Jonze (Where the Wild Things Are, Being John Malkovich, Adaptation) și de David Fincher (Fight Club, Se7en, The Curious Case of Benjamin Button) .

Reclame
Acest articol a fost publicat în Adventure, ArtHouse, Childhood memories, Cult, Drama, Fantasy și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la The Fall – 2006 – Love at First Sight!

  1. Pingback: Nightcrawler – Dan Gilroy – 2014 | Jurnal de filme – Cinemageddon!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s