Beasts Of The Southern Wild – What A Dirty Shame!


Ciudat – de mult nu am mai văzut un film atât de neverosimil – sau a cărui acțiune să plece de la premise mai absurde ca acesta.Scuza? E poate ecranizarea povestii unui « vis » de copil – Hushpuppy – o fetită de 6 ani ce trăiește alături de Wink  (tatăl sau) într o comunitate izolată din Louisiana Bayou (un soi de deltă izolata de mare printr-un dig… denumita bathtub) – despre mama ei aflăm că a plecat cu „sorcova” sau poate a murit. Cei doi locuiesc într un soi de bărăci făcute din tot felul de resturi, cresc găini, un porc și sunt „ păziți” de o caricatură de câine. Este mai multă mizerie decât în “slum-urile” din Bombay, Johannesburg sau Rio. Hushpuppy merge la scoală – ținută de Miss Bathsheba – care tine și loc de vraci în comunitate și acolo ascultă profețiile despre catastrofa ce se va întâmpla atunci când bivolii preistorici înghețați în Antarctica se vor trezi , gheața topită va creste nivelul mărilor iar apa va inunda „bayou-ul” unde stăteau ei.. Tatăl dispare pur și simplu din peisaj… Hushpuppy începe sa discute cu mama sa inexistentă – tatăl  se reîntoarce abulic îmbrăcat în halat alb (se pare ca fusese internat in spital pentru o afecțiune cardiacă…). Cei doi se „bat”, își arunca blesteme și sudălmi iar în cele din urma Hushpuppy dă foc la casa. Colac peste pupăză vine și „potopul” – toată comunitatea (care trăia oricum ilegal în bathtub…) se refugiază și în zonă rămâne doar „nucleul dur” – o mană de alcoolici – demne epave – și cateva animale animale             (precum Arca lui Noe). In plot mai sunt intercalate cateva „miracole” ce se întâmpla sa fie ca nuca în perete – un carnaval (a la Rio sau New Orleans), focuri de artificii, băutura gâlgâind din sticle murdare, grămezi fabuloase de crabi, pești și creveți din care se ospătează de-a valma. Cireașa de pe tort este pusă cu un „atac terorist” (efectuat cu dinamită și benzină disimulate într-o hoașca de aligator) asupra barajului „ ticălos”.

  • In fine – nu pot sa zic ca am văzut în multe filme atâta mizerie, asemenea personaje urate (nu neapărat rele, malefice sau tâmpite) , murdare și iresponsabile. Iți trebuie stomac tare ca sa reziști pana la capăt  – pentru mine acest film reprezinta certificatul de deces al realismului. E oarecum salvat de actori – Quvenzhané Wallis (Hushpuppy), o forța a naturii aleasa dintre 6000 (!!!) de pretendente și de Dwight Henry (Wink) – un tip care nu a jucat în viata lui în filme și pe care-l confunzi ușor cu Don Cheadle, precum și de cateva „atacuri” subliminale de cel mai fin „exploit” al sentimentelor spectatorului sau autenticitatea peisajului (pe mine m-au dat pe spate ligheanele pline cu fructe de mare!).

Mesajul? Copilăria e ca un rai – indiferent unde o trăiești (mai ales dacă încerci sa vorbești cu animalele…), dacă reușești sa-ți populezi imaginarul cu fantasme tămăduitoare și știi sa plângi atunci când trebuie… Înainte de a vedea filmul am citit cateva cronici ale unor critici… incredibil cu câtă gratie bat câmpii, sau cum fac ei paralele cu alte filme (Slumdog Millionaire, Labyrinth, City of Gods, Tree Of Life sau Die Hard!!!) adânci înțelesuri filosofice, sau alegorii ascunse și cum îl proclamă pe regizorul Benh Zeitlin ( care se „inspira” adânc din filmele iluștrilor înaintași Fellini, Iñárritu sau Gilliam) reincarnarea lui John Cassavettes! Sa fim serioși… dacă faci un low-budget cu un scenariu aproximativ, cu camera hâțânată,  cu actori amatori și îl promovezi la Sundance nu înseamnă ca te chemi regizor. Am văzut filme low/budget mult mai consistente și care nu au avut parte de acest hype deșanțat .  Așteptăm cu interes noi opere ale realismului eco/socialist al epocii Obama – eventual despre naționalizarea „mijloacelor de producție” și a băncilor ticăloase…

Nota 7/10*

Reclame
Acest articol a fost publicat în Awards, TV, Shows, Sport, Etc..., Bad Film, Childhood memories, Fantasy și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s