Red Beard – 赤ひげ (Akahige) -1965, Akira Kurosawa


Unul din  filmele mele favorite – nu e un Kurosawa tipic – mă refer la seria de filme cu samurai sau la filmele yakuza/noir – eu îl simt mai apropiat de IKIRU nu atât pentru viziunea existențialistă – cât pentru critica acerbă a sărăciei, corupției și decăderii moravurilor. Nu a fost  nici un favorit al criticilor și nici al spectatorilor și totuși când mă gândesc la filmele duetului Kurosawa si Mifune (Rashomon, Seven Samurai, High And Low, Yojimbo, Sanjuro, The Hidden Fortress) îmi vine în minte automat Akahige.

Inspirația? Relația dintre „maestru” și „discipol” – un tânăr absolvent de „medicină” infatuat și de familie bună – Noboru Yasumoto (Yūzō Kayama) este trimis în „practică” la un spital amărât de țară. Acolo intra sub supravegherea lui Dr. „Redbeard” Kyojō Niide (Toshiro Mifune), aparent un tip repezit, brutal și direct.

Yasumoto este speriat ca visul său de a deveni medic al Shogunului se va spulbera și ca tot ce a învățat se va duce pe apa sâmbetei .. refuză sistematic să se supună regimului sever impus de Niide, nu poarta uniforma obișnuită meseriei și începe sa-l suspecteze (evident paranoic…) pe „ țărănoiul” cu barba roșie ca vrea sa-i fure „ prețioasele notițe” luate la școală de medicina pe care o absolvise… Calcă prin toate străchinile posibile, încălcă toate ordinele și interdicțiile intrând în conflict fățiș cu mai experimentatul sau șef.

Totul se schimba în momentul în care primește primii săi pacienți  – iar cel mai important caz este al unei fetite recuperate dintr-un bordel (aici e una din cele mai tari faze… „blajinul” Dr. Niide le rupe membrele, gâturile si schinarile la o duzina de ciumeci trimiși de madama bordelului sa-i recupereze trufandaua…Imediat ce-și primește cu umilință„botezul” meseriei și primește o lecție de viata (învățând pe propria piele ce înseamnă compasiunea și suferința…), Yasumoto începe sa regrete ca s-a dat „cocoș”. Dedicația și fervoarea pe care le manifesta în noua sa misiune, îl doboară fizic – ironia face ca el sa fie îngrijit chiar de fetița salvată de la bordel.

Rețeta filmului e clasică – poate fi folosită într un „medical soap opera”, se merge pe „căi bătătorite  care nu pot da greș și totuși Kurosawa nu e previzibil… ajutat de fenomenala prestație a lui Mifune, reușește sa facă un film de 3 ore (!) care să nu te plictisească (îmi aduc aminte ca subtitlul pe care voiam sa-l dau filmului era „Greu de văzut” …)

Acest film a însemnat sfârșitul celei mai de succes colaborări dintre un regizor si un actor – cu nu mai putin de 16 colaborări (performanta depășită doar de cuplul John Ford   – JohnWayne) și ultima peliculă alb-negru a lui Kurosawa.

Nota 9/10*

Acest articol a fost publicat în Action, Asian, Black & White, Criterion, Cult, Drama și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Red Beard – 赤ひげ (Akahige) -1965, Akira Kurosawa

  1. Pingback: 1. Opera cinematografică a lui Akira Kurosawa | Urmele pasilor mei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s