Departures – おくりびと – 2008 – Okuribito – The Long Good-Bye!


Titlul te-ar putea induce în eroare… să fie oare vorba despre călătorii cu trenuri, avioane sau feribot- uri?! Noo… e mai complicat decât pare. Ceea ce părea a începe ca un film despre o familie fericita din clasa de mijloc japoneză (oare ce „conflict” ar fi putut aprinde fitilul povestii?!), se transformă într o dramă total imprevizibilă. 

Rămas fără job după ce orchestra sa rămâne fără finanțare, Daigo Kobayashi un violoncelist din Tokyo, își convinge soția ca e momentul sa facă o schimbare radicală și având ca moștenire casa părintească  decid sa se întoarcă în micul oraș de provincie unde crescuse.Cautând de muncă, Daigo găsește un  anunț la mica publicitate: asistent pentru „ plecări” – acceptă jobul fără nici o ezitare, ia și un avans la salariu, neștiind ca de fapt se angajează ca asistent la un maestru de ceremonii mortuare. Bineînțeles ca acasă nu-i spune nevestei și astfel începe lucrul. Primul „job” este copleșitor – trebuia sa „prepare” pentru ceremonie o bătrâna moartă de vreo doua săptămâni… E ca un fel de „ceremonie a ceaiului” , procedurala, exacta, ustensile, ingrediente, cu mișcări lente, în tăcere absoluta dar sinistra!  Ehehe ce a fost mai greu a trecut! Banii nu au miros… Începe sa-și facă treaba din ce în ce mai bine, găsind cu uimire ca rudele celor „ trecuți” cu ajutorul sau la cele veșnice sunt extrem de recunoscătoare.

Treaba se strica atunci când Mika descoperă DVD-ul de prezentare al jobului – o demonstrație a unei ceremonii… dezgustată și furioasă ii cere lui Daigo sa demisioneze și să-și caute alt job. Il părăsește imediat (pleacă la mama…) după care descoperă ca este însărcinată și se întoarce sperând ca Daigo și a găsit un job mai de doamne ajută… Problemele se rezolva doar atunci când le demonstrează tuturor scepticilor ca-și face treaba atât de bine încât ar face bine sa-l accepte asa cum e.

Moare și tatăl sau – pe care nu-l mai văzuse de când avea 6 ani – este convins cu greu de Sasaki – patronul „ agenției de turism” ca trebuie sa-și încheie socotelile cu tatăl sau altfel – fără furie și resentimente. Nu am sa mai povestesc finalul (ca ma apuca plânsul…) dar trebuie să mai spun ca are ascunsa o metaforă superbă.

Filmul e regizat de Yōjirō Takita – în rolurile principale – Masahiro Motoki  (Daigo Kobayashi), Ryōko Hirosueas (Mika Kobayashi), Tsutomu Yamazaki (Shōei Sasaki) și multe cadavre tratate cu respect și consideratie… nimic macabru sau ironic aici – e doar un job ca oricare altul și trebuie făcut bine.

Coloana sonoră este asigurată de „clasicul” Joe Hisaishi – renumit pentru colaborările sale cu Takeshi Kitano (Brother, Dolls, Sonatine, Hana-Bi, Kikujiro ) sau Hayao Miyazaki (Princess Mononoke, My Neighbor Totoro, Spirited Away, Howl’s Moving Castle, Ponyo) sau ca și creator al temelor anime-urilor Hello! Sandybell și Voltron.

Nota 9/10*

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Asian, Awards, TV, Shows, Sport, Etc..., Childhood memories. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Departures – おくりびと – 2008 – Okuribito – The Long Good-Bye!

 1. Capota Daniela zice:

  ,,Cu mana sub cap-
  un singur fir de iarba
  tine tot cerul”
  Eduard Tara

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s