The Party -1968 – Apocalyptic Comedy!


Am văzut și revăzut Petrecerea de câte ori am avut ocazia. Acesta nu e un film obișnuit – nu are scenariu, conflicte, idei sau drame, e o comedie despre un dezastru – sau ce li se poate întâmpla unor oameni obișnuiți în interacțiunea cu un … un inocent. De ce spun inocent? Pentru ca doar o persoana nevinovată poate produce atâtea daune, să fie atât de natural și de spontan totodată.  Dialogurile sunt aproape inexistente… în schimb eroul principal – un actor indian pe nume Hrundi V. Bakshi (Peter Sellers) crează haos cu metodă și ruinează petrecerea snobilor din Hollywood la care fusese invitat din greșeală.  Gagurile sunt geniale, dar nici unul din oaspeții de la petrecere nu gustă umorul. „Standardele” sau bunul simt caucazian-occidental sunt călcate în picioare printr-o mișcare continua și sistematică – crezi ca știi ce va urma? Te-ai oprit din ras curios de ce va urma în scena următoare  Vei fi la fel de surprins ca și actorii ce „asistă” (spun asistă pentru ca a juca un rol e prea mult spus…). Lui Sellers ii tine isonul Levinson (Steven Franken) care este memorabil în rolul unui barman „intoxicat” – beat mort, simpatic și tăcut.

Mergând cu tupeu în trena primelor succese avute alaturi de Peter Sellers (Pink Panther-1963 și A shot in the dark-1964) regizorul Blake Edwards a creeat accidental un film clasic, ce și-a tras cu trecerea timpului statutul de cult. Cu siguranța nimeni nu a mai încercat sa creeze un astfel de film (Rowan Atkinson sau Jim Carrey sunt palizi pe langa tuciuriul – la propriu! Peter Sellers). Nu mai contează că a împrumutat idei de la Buster Keaton, Frații Marx sau Jacques Tati – filmul rămâne totuși un deschizător de drumuri pentru comedii ca Monty Python and The Holy Grail, Airplane!, Naked Gun sau Love And Death.

Nota 9/10*

Reclame
Acest articol a fost publicat în Childhood memories, Comedy, Cult, Guilty Pleasures, Parody și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s