Flight – 2012 – Flight Like Phoenix!


Am văzut filmul recent – cum sa-l ratez?  In regia lui  Robert Zemeckis (Beowulf, Polar Express, A Christmas Carol) revenit la lung metraje artistice după o mare pauză (consacrat cu  Cast Away, Forrest Gump, Back To The Future, Romancing The Stone) . Filmul începe promițător… un avion ce se prăbușește fără nici o șansă de salvare este adus la sol printr-o manevra abracadabrantă de Whitaker ( Denzel Washington) lovind în cădere turla unei biserici baptiste . Știam bineînțeles ca Whitaker „ sărbătorise” cu o stewardesa toată noaptea… băuse la greu după care s-a refăcut cu 2 liniuțe de cocaină… Dilema este următoarea  ce este Whitaker? Nu e un tip OK, chiar dacă e simpatic, talentat și știe ce face și cu ochii închiși. Înger sau demon?  Hmm… hai să zicem ca este un ticălos simpatic, un erou popular căruia i se pot ierta păcatele.  Prins intre remușcări (muriseră 6 oameni printre care și mândruța cu care petrecuse ultima noapte de dragoste) se retrage undeva la ferma bunicilor săi de unde aruncă toată băutura (zeci de litri…!) încercând sa stea „pe uscat”.

Autoritatea  de aviație lansează o investigație și i se aduce la cunoștință că analizele sale de sânge sunt pozitive (alcool la greu) și ca poate intra în pușcărie – pe viată. Reprezentantul sindicatului,  Anderson (Bruce Greenwood) ii angajează cel mai bun avocat posibil – Lang (Don Cheadle) și reușesc oarecum sa-l exonereze de acuzația ca s-ar fi urcat beat la manșa avionului, desființând probele acuzatorilor.  Pe de o parte înecat de remușcări și pe o alta frustrat și harțuit de anchetatori începe din nou sa bea  (nimeni nu ar fi putut sa aterizeze cu avionul ala… toate simulările conduc la același rezultat – omoară toți pasagerii) și pare sa nu-i mai pese ca se autodistruge – a pierdut o familie cu un copil în urma divorțului  iar fata lui Washington este implacabila, cu buzele lipite, mișcând fălcile scrâșnind din dinți – un portret remarcabil. Sa fie filmul doar un vehicul pentru Washington spre un nou premiu Oscar? Nu e doar atât – finalul este de nota 10* – sparge tiparele procedurale, avocățești, și tehnice și nu e lipsit de morala.

Nota 7/10*

P.S. Cred ca deseară premiul va merge la Daniel Day Lewis.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Awards, TV, Shows, Sport, Etc..., Drama și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s