The Naked Prey – 1967 – Criterion


415- The Naked Prey

In prezentarea selectiva a colecției Criterion (o sa le vina timpul la toate…) a venit rândul lui Naked Prey – un film de aventuri prost dar un documentar excelent! Cu ce sa încep? De la o fortăreața pleacă un grup într-o expediție de vânătoare – un safari pentru colectat fildeș – evident după ce omoară elefanții. Expediția este condusa de de un ghid alb care vorbește cam toate dialectele de prin Africa de Sud.

Bineînțeles că știe și obiceiurile localnicilor, iar atunci când intră pe teritoriul unui trib știe că trebuie să le dea „dreptul” – adică zorzonele, fleacuri și alte mărgeluțe care să le asigure pacea… Angajatorul sau fiind cam lacom și zgârcit din fire refuza să se conformeze obiceiului locului, lucru ce va fi fatal membrilor expediției.

După vânătoare (masacru la propriu…), tabăra este atacată și supraviețuitorii sunt luați prizonieri și duși în satul băștinașilor.

După ce membrii expediției sunt omorâți în diverse moduri rafinate – și gătiți (la propriu!) ca într-o sărbătoare câmpenească, ghidului i se rezervă cea mai bună parte – este dezbrăcat, i se da un avans de o aruncătură de săgeată și va fi fugărit de cei mai buni vânători ai tribului. Reușește cu șansă sa scape de primii urmăritori, omoară vreo doi, le ia armele și dispare în savană. Aici începe documentarul?! – cred ca da… regizorul ne predă un curs de „Tehnici esențiale de supraviețuire” (mult mai realist ca Bear Grylls) și alternează inteligent scenele cu eforturile urmăritorilor indigeni cu imaginile agonizante ale vânatului (The White Man) și scene fabuloase cu lei, gheparzi, vulturi, antilope, crocodili, cobre, maimuțe  girafe, constrictori, scorpioni, miriapode și tot ce va mai trece prin cap! Imaginile sunt departe de a fi rafinate ca acelea din Walkabout (1971 – Nicolas Roeg), realismul acțiunii poate fi uneori ridicol, dar asta contează mai putin… Va vine sa credeți sau nu, albul reușește sa supraviețuiască urmăririi  duzinii de sălbatici (white supremacy…) după ce a folosit tot ce a învățat in armata sau la colegiu (sic) iar nătărăii se omoară intre ei, iar unul e muscat de un șarpe veninos!

Nota 6/10* pentru filmul de acțiune și 9/10* pentru documentar!

PS – dacă va e cumva familiara acțiunea, nu e de mirare – urmărirea a fost reluata cu „copy-paste” de Mel Gibson in Apocalypto. Ideea a fost parodiata si exploatata aici ( google it : Candice Boucher), iar filmul a venit in trena popularului vet-com cult Daktari (pentru cei ce-și mai aduc aminte!).

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Action, Adventure, Bad Film, Criterion, Cult, Drama, Sick & Twisted. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s