Vanishing Point – 1971 – Born To Be … Rebel Without A Cause


Hai  să lăsam “ franțuzismele siropoase” și să ne ocupăm de filme cu « mușchi » (pohta ce-ai pohtit  bre Victor).

Fericitul câștigător este Vanishing Point – in rolurile principale: Kowalski (Barry Newman), una bucata Dodge Challenger R/T 440 Magnum, un DJ orb (Cleavon Little), polițiști multi  (da’ prosti!) și nesfârșitul deșert al Nevadei.  Also starring : motocicliști,  una pereche autostopiști gay, gagici goale, un bătrân prospector vânător de șerpi, o sectă pseudo-creștină ciudată și multi gură cască din America profundă

Kowalski are un CV de cazi pe spate – veteran din Vietnam, ex-polițist,  fost pilot de curse, eșuat într-un sfârșit ca șofer pentru livrări de mașini.  Kowalski e inexpresiv – pare preocupat, concentrat si rece. In jurul sau mustește de clișee – rasiale, sexuale, sociale, rock and roll post – woodstock, religioase, mistic-existențialiste, etc…

Ultima misiune pare a fi floare la ureche – trebuie sa livreze o mașină din Denver la San Francisco – ceea ce trebuia sa fie o cursa de rutina se transformă într o urmărire de coșmar pe autostrăzile din Utah, Nevada si California. Nu am sa insist pe acțiune – e neinteresantă – la fel si flash-urile autobiografice, simbolistica e stridentă, iar dialogurile lipsite de orice rafinament. Concluzia mea? filmul e un „diamant brut” greu de clasificat – de la road movie minimalist, la drama post traumatica Vietnam sau anti-hero-rebel-adventure B-movie (definiția mea…). Kowalski e din alt film… nu din  Rebel Without A Cause, nici din Easy Rider (chiar dacă se trage meth. și fumează iarbă…)

In ciuda personajelor secundare « cheesy » filmul e solid si realist – un tablou fidel al epocii abia încheiate. 80% din film sunt superbe  filmări ale mașinilor ce scrâșnesc  derapează, sau gonesc prin nori de praf (chiar dacă în anumite scene de urmărire camera este subturata pentru a da impresia unei viteze  mult mai mari…), iar sound-trackul este de meleoane!

Nota 9/10* (trebuie sa vezi filmul pentru a înțelege… are un magnetism si un farmec inexplicabil, o măsura de aur greu de intalnit in zilele noastre.)

Citatul favorit: „The best way to get away is to root right where you are” The Prospector

Reclame
Acest articol a fost publicat în 1001 Movies You Must See Before You Die, Action, Adventure, Bad Film, Childhood memories, Criterion, Cult, Drama, Guilty Pleasures, Thriller și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Vanishing Point – 1971 – Born To Be … Rebel Without A Cause

  1. Pingback: Two-Lane Blacktop – 1971 – The road to nowhere… | Jurnal de filme – Cinemageddon!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s