The Hidden Blade – 2004 – Yōji Yamada


Introducere:  A fost odată ca niciodată in Japonia! Declinul sistemului feudal început pe vremea Shogunului Tokugawa s-a accentuat în a doua jumătate a sec. XIX. Sub asaltul modernizării occidentale, armele de foc au înlocuit definitiv săbiile, samuraii au ajuns un fel de a cincea roata la căruță  desueți și ridicoli cu  hainele, manierele, codurile de onoare și   au fost transformați în mărunți slujitori și funcționari fără șansă de reconversie, dar legați în continuare de jurământul dat fata de seniorii lor. Pe scurt: filmul e despre Munezo – un samurai de rang minor, a cărui familie decăzuse material după ce tatăl sau – un însemnat samurai își făcuse seppuku considerând ca trebuie sa plătească pentru eșecul dezonorant al unui proiect. Chiar dacă neavând venituri, familia lui Munezo nu putea sa-și permită servitori, o găzduiau în casa lor trăia  tânăra Kie – pe care mama lui aproape o adoptase, învățând-o “arte și meserii”. După ce moare mama sa, tânăra Kie este dată de nevastă unui comerciant înstărit iar Munezo primește o misiune “imposibilă” – să-l pedepsească (adică sa-l ucidă)  pe un fost coleg samurai ce căzuse în dizgrația seniorului după un complot nereușit și refuza sa-și facă seppuku… Dezamăgit ca lui Yaichirô Hazama i s-a refuzat onoarea de a fi ucis în duel, fiind împușcat în timp ce soția sa era violată de anchetatorul la care venise sa implore iertare,  Munezo îl asasinează discret pe nemernic…  In cele din urmă Kie și Munezo își arată sentimentele și se „contopesc” pur și simplu într-una din cele mai frumoase idile dramatizate pe marele ecran.

Pentru amatorii de lupte cu sabia, vedem doar pregătirea de luptă (învățând mișcări secrete de la un bătrân maestru ) , dar apoi  în „climaxul” filmului vedem o bătaie adevărată (unora li se poate părea prea lentă și plină de subtilitate…). Dar filmul nu este despre lupte cu sabia! Aterizează cu grație într-o poveste de dragoste, dezvăluită cu discreție de regizor…  Ar mai fi și respectul și nostalgia pentru o anumită epoca glorioasă,  onoare, loialitate și descrierea condescendentă a conflictului dintre tradiție și „modernitate”,  pe care le găsim în toate părțile „trilogiei samurai”  (The Twilight SamuraiThe Hidden Blade, Love and Honor).

Nota 9/10*

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Action, Asian, Drama, Romance și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s