The Friends of Eddie Coyle – 1973 – Peter Yates


THE-FRIENDS-OF-EDDIE-COYLE (1)Întoarcerea la clasici: azi Peter Yates – cunoscut mai ales pentru Robbery (1967) și Bullitt (1967) debutul propriu-zis pe piața americană. Un film mai puțin cunoscut, dar care reprezintă unul din cele mai bune gangster-movies și de ce nu, poate cel mai influent (vezi recentele The Town, Killing them Softly si Stand Up Guys). Interesant la acest film este tranzacționarea – toată lumea are ceva de târguit – un mărunt traficant Eddie „Fingers” Coyle (Robert Mitchum) de bunuri furate și de arme își negociază condamnarea sau achitarea, un dealer (Steven Keats) de arme furate își negociază inconștient propria viață,  spărgătorii de bănci negociază arme pentru fiecare „lovitură”, polițistul (Richard Jordan) și procurorul sapă atent la edificiul crimei organizate, găsind sprijin surprinzător la  „prostul satului” – alunecosul barman Dillon (Peter Boyle – pe care nu mi-l pot scoate din minte cu rolul lui Frankenstein al lui Mel Brooks). Nu este un thriller politist procedural – psihologic ( gen Homicide), un crime – revenge movie (gen Point Blank ) sau simplu heist – The Taking Of Pelham 1 2 3 (originalul din 1974!) ci mai degrabă o „coborâre” in subconștientul logic al interlopilor, descifrând angoasele (pușcăria, mutilarea, moartea), proiectând visele (plajele din Florida, copii la colegiu, pensie…), repulsia (cum să apelăm la „welfare” – ce noi suntem negri?!). Pe scurt filmul poate fi văzut în cheia fatalistă a „marelui păpușar  șeful Organizației ( cum eufemistic era denumită mafia în anii 60, 70…) ce trage sfori pentru a scăpa de „expendables” și vânzoleala micilor peștișori al căror orizont de conștiința nu trece de acvariul din Boston ( ca în The Departed ).

images (2)

Quote “Look, one of the first things I learned is never to ask a man why he’s in a hurry!” Robert Mitchum –  Eddie

Atmosfera bostoniană este completată de excelentul soundtrack semnat de Dave Grusin.

Au trecut 40 de ani de la premieră și tristul adevăr e că în era multiplex nu se mai fac astfel de filme – acum dialogurile sunt inepte, prim-planurile lipsite de expresie, exploziile, sexul, mișcarea isterică a camerei  sau CGI-ul nu pot ține loc de scenariu solid, actori meseriași și regizori buni.

Nota 9/10*

PS – aș fi introdus filmul la categoria neo-noir… dar nu am putut – e misogin (nu sunt femei în acest film?!), nu e nimic misterios sau melodramatic, ci doar cinic și  lipsit de onoare (acea onoare a gangsterilor…)

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în 1001 Movies You Must See Before You Die, Action, Crime, Criterion, Cult, Drama. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la The Friends of Eddie Coyle – 1973 – Peter Yates

  1. Pingback: Takumi Furukawi’s CRUEL GUN STORY – 1964 – NIKKATSU NOIR: Back to (old ) school! | Jurnal de filme – Cinemageddon!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s