Classe Tous Risques – 1960 – Claude Sautet


434_Classe_Tous_RisquesUltima lovitura – așa spun toți spărgătorii după o anumită vârsta și e și cazul lui Abel (Lino Ventura – după părerea mea un actor la fel de mare ca și Gabin, Delon sau Marais)  – un mafiot francez expat de nevoie in Italia, cu familie și doi copii. Lovitura este dată în Milano, familia e pe drum, planul inițial de fuga nu reușește, dar ajutat de Stark (Jean-Paul Belmondo – a cărui carieră urma sa explodeze in același an cu À bout de souffle –  Jean-Luc Godard) ajunge la Nisa. Se pare că după 10 ani camarazii nu numai că l-au uitat – dar îl și trădează.  Continuarea e centrată pe decepția și furia lui Abel, care intră într-o spirală a răzbunării și disperată fugă de poliție.

Acțiunea merită văzută și nu poate fi povestită sau cuprinsă în câteva cuvinte.

Scenariul este adaptat după romanul lui Jose Giovanni ( Le trou, Les Aventuriers, Le clan des Siciliens, etc…)

Uitat imediat după premieră, azi filmul este considerat una din comorile genului noir (altoit subtil cu elemente neo-realiste). Atmosfera este întunecată, iar singurătatea, violenta, pericolul, anxietatea si trădarea sunt ingredientele primare care alături de descrierea relațiilor, a legăturilor secrete și a obsesiilor fac din film un studiu al autodistrugerii. Particularitatea noir-ului francez este ca gangsterii au un anume stil, o încredere în sine și acel stupid cod al manierelor care însumate sunt calea cea mai bună spre eșafod …

Reeditat de Criterion, Classe tous risques stă alături de frații săi mai mari Bob le Flambeur și Rififi (1955).

Verdict – 9/10*

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în 1001 Movies You Must See Before You Die, Action, Black & White, Crime, Criterion, Cult, Movies from books, Neo-Realist, Noir, Thriller și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s