A Night to Remember – 1958 – Roy Ward Baker – Criterion


007-A Night To RememberMâine se împlinesc 101 ani de la tragicul naufragiu al Titanicului.  În zorii zilei de 15 Aprilie 1912, nava Titanic se scufunda după o coliziune cu un iceberg luând în abisul înghețat 1.500 din cei 2.200 pasageri si membri ai echipajului. Filmul lui Roy Ward Baker ne spune o poveste plină de compasiune și foarte apropiată de adevarul istoric ( din moment ce mai mulți foști membri supraviețuitori ai echipajului au fost cooptați în echipa de consultanți tehnici). Povestea e binecunoscută –  pe nava care efectua primul voiaj era îmbarcată toată lumea bună a Americii si Imperiului Britanic – bancheri, industriași, artiști, aristocrați…
large_a_night_to_remember_blu-ray_03

Căpitanul Edward J. Smith (Laurence Naismith) și armatorul navei doreau ca primul voiaj să fie un triumf și nici un avertisment primit in zilele premergătoare nu i-a făcut să fie mai prudenți sau să micșoreze măcar viteza. După ce s-a petrecut coliziunea, proiectantul navei Thomas Andrews (Michael Goodliffe), realizează că nava este condamnată – era doar o chestiune de ore… iar faptul (tristă realitate) că nava nu fusese dotată cu bărci de salvare – pentru că era considerată de nescufundat amplifică drama pasagerilor și a echipajului. Semnalele de SOS transmise ajung la o navă ce se vedea la orizont SS Californian – dar inutil – operatorul radio dormea. Singura navă care recepționează semnalul și vine în ajutor – RMS Carpathia e prea departe și va ajunge la  sinistrul loc al naufragiului după ce nu mai era mare lucru de făcut. Haosul și disperarea de pe punțile Titanicului, goana disperată pentru locurile din bărcile de salvare, sunt povestite prin ochii ofițerului Lightoller (Kenneth More) – cel mai înalt în rang supraviețuitor membru al echipajului, care încheie filmul cu amărăciune: „never be sure again, about anything”.
large_a_night_to_remember_blu-ray_04

Filmul a avut la bază cartea lui  Walter Lord –  A Night to Remember (1955) – o colecție incredibilă de mărturii, așezate în mod logic pentru a descrie fiecare clipă de disperare, faptele de bravură, panica și lașitatea unora pusă în contrast cu stoicismul și asumarea senină a sorții de către cei mai multi naufragiați.

Descrierea nedreptății sociale – se știe cei de la clasa a treia au avut cea mai joasă rată de supraviețuire – și  lungul șir de întrebări – dacă… de ce…cum…oare, pot lăsa un gust amar privitorului. Oricum – dacă găsiți filmul (imagine black and white superbă) și sunteți curioși să vedeți un film vi-l recomand in ciuda vomitivului romantic al lui Cameron – pe care-l va transmite a 7 oară ProTV –ul.

a-night-to-remember

Nota 9/10*

Filmul nu are efecte speciale – nici nu are nevoie… filmările s-au făcut pe nave adevărate, cu actori adevărați, fără minuni ale tehnicii, diversiuni erotice și comploturi romantice…

Reclame
Acest articol a fost publicat în 1001 Movies You Must See Before You Die, Black & White, Criterion, Cult, Drama, Movies from books și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s