The Russians are Coming, The Russians Are Coming! – 1966 – Norman Jewison


A venit și vremea comediei clasice! În meniul de azi avem un Norman Jewison – în orice caz un film mai accesibil și mai optimist decât cinicul său predecesor  în ale războiului rece – Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (Kubrick – 1964), ori întunecat și pesimist ca Fail-Safe (Lumet – 1964).

Se făcea că un submarin sovietic dădea târcoale pe sub nasul SUA, pe lângă Massachusetts. Conduși de un căpitan incompetent (Theodore Bikel ), a cărui dorință era să vadă cât mai de aproape New England (un fel de Schettino cu a sa Concordia),  submarinul  eșuează într-un banc de nisip lângă o insulă (ficțională…) – Gloucester. Echipajul trimis pe insulă este condus de Lt. Yuri Rozanov (Alan Arkin – in rolul care i-a adus prima nominalizare la Oscar și un Golden Globe)  și are misiunea să găsească un remorcher cu care să-și despotmolească submarinul… De aici începe o comedie delirantă – localnicii se transformă într-o „vigilante mob” și cuprinși de o paranoia în masă se înarmează cu flinte, carabine și puști de vânătoare pentru a da o lecție invadatorilor. Culmea e că toată lumea e convinsă ca e vorba de un desant cu parașutiști, iar singurul care-i văzuse pe ruși,  Walt Whittaker (Carl Reiner ) nu reușește să-i convingă pe localnicii furioși că intențiile „invadatorilor” sunt altele. Singurul tip calm de pe insulă este Link Mattocks (Brian Keith) – șeful poliției, care încearcă să restabilească autoritatea și legea uzurpată de un fost rezervist senil (Paul Ford) care umbla cu sabia de paradă în fruntea localnicilor înarmați. În cele din urmă WWIII este evitat (toată lumea se strânge in port unde se organizează o paradă de plecare submarinului), iar avioanele de vânătoare chemate de șeful „miliției” populare se întorc la bază.

Haosul situațiilor și gagurile sunt incredibil de bine dozate – remarcabil jocul asistentului lui Mattocks – polițistul Norman Jonas (Jonathan Winters) și portretul colectiv al marinarilor ruși (un fel de Leningrad Cowboys avant la lettre), iar accentul cu care vorbesc engleza Rozanov și ai săi  face 50 % din film! (Cu siguranța Sacha Baron Cohen a luat lecții de la Alan Arkin pentru al său Borat…)

Verdict – 8/10*

Reclame
Acest articol a fost publicat în Action, Comedy, Cult, Guilty Pleasures, Parody, Romance, Thriller, War și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s