To The Wonder – 2012 – Terence Malick


To-The-WonderDacă e vorba de un nou film al lui Terence Malick dau și eu buluc!  Cu Malick am o istorie lungă – Badlands și Days of Heaven nu m-au dat pe spate, în schimb The Thin Red Line și The Tree Of Life da! Despre ce e vorba în To the Wonder?! Nici nu am putut să-mi dau seama… e unul dintre filmele ucigător de pesimiste, oamenii nu-și știu rostul, frumusețea muzicii a peisajelor este anihilată de stereotipia enervantă și plictisitoare a temelor preferate de Malick – existență, religie, nihilism, autodistrugere.  Am rezistat cu stoicism până la final – Ben Affleck este enervant de tăcut (poate prea înțelept?!), Olga Kurylenko este pe de o parte agasantă pe de altă parte ștearsă și consumată (ironic… parcă ar fi o agentă secretă sovietică trimisă să distrugă Hollywoodul din interior). Rachel McAdams participă la acest menage-a-trois maladiv compus din cadre confuze și disparat temporale care-ți pun bunul simț la îndoială.

tothewonder

Verdict? O zeamă de varză tulbure in care mai lipsea doar Javier Bardem – un preot care trecând printr-o criză de credință, îl caută pe Iisus prin sordide ghetouri. Fiecare din personaje are două personalități – una pozitivă și una obscură și autodistructivă. Brrr… nu cred că am văzut ceva  atât de ilogic, sau oameni atât de nefericiți (cred că știu și de ce… majoritatea lor își țin cu „decența” sentimentele sub capac… pentru că nu se cuvine să-ți dai în petec…nu-i așa?).to the wonder

Dragă privitorule… îți trebuie „stomac” tare ca să reziști acestui melanj filosofico-psihiatric ambițios. Malick scormonește lipsit de grație locuri comune ale unor cineaști ca Bresson, Bergman, Lynch, Kubrick sau von Trier, rezultatul fiind dezastruos. Montajul final nu e susținut de logică, peisaje, acțiune, muzică ( Wagner sau Bach…) sau de coregrafia eroilor cei ”nefuncționali”.

Nota 6/10* (Din respect pentru Malick…)

Update: cred că am fost prea crud în aprecierea filmului… la o reevaluare așa „la rece” am dzis următoarele… Malick este un voyeur ce-și bagă camera prin cele mai intime și întunecate secrete ale cuplurilor. Și că majoritatea celor care au probleme refuză  pudibond să vază adevărul. Adevărul crud este că suntem singuri… ne iluzionăm că e bine și frumos, credem în minciunele și iluzii. Puțin realism nu strică!

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Bad Film, Drama, Romance, Sick & Twisted și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s