The Grandmasters – 2012 – Wong Kar-wai


Quote: How boring life would be if without any regrets!

The-Grandmaster-2013-Movie-Title-BannerDin nou povestea maestrului wing chun(sau variantă de kung-fu…) Ip Man, cunoscut de vestici mai ales ca profesor al lui Bruce Lee. După ce am văzut filmele destul de reușite cu Donnie Yen în rolul maestrului nu prea mai eram curios. Dar surpriză ! cine credeți că s-a pregătit 5 ani pentru acest rol? Tony Leung (Happy Together , In the Mood for Love,  2046 , Hero, Infernal Affairs, Ashes Of Time), în regia lui Wong Kar Wai!

Toată lumea știe povestea modestului profesor de kung-fu din Foshan și istoria tristă de viață pe care a trăit-o (război între clanuri, ocupația japoneză, războiul civil și ocupație japoneză…). Dar filmul nu este despre viața lui…este doar o reflecție filosofică și poetică asupra relațiilor complicate dintre școli, doctrine, personalități, regiuni și curente ale artelor marțiale. Dar nu e doar atât! Luptele sunt perfecte – coregrafia și filmările sunt poate cele mai realiste văzute in ultimii ani (OK – nu se apropie de infamul Raid – Redemption…). Scenografia, costumele, luminile și expresivitatea unghiurilor de filmare fac din fiecare cadru o adevărată operă de sine stătătoare (pur și simplu am pus de mai multe ori stop-cadru pentru a admira frumusețea detaliilor…).the-grandmasters-img02

În ciuda tragismului și a violenței, filmul are și o parte romantică – o poveste de dragoste nespusă și netrăită. Nu e impregnat de noul curent „naționalist-patriotic” chinez ci mai degrabă e un film despre onoare, principii, reguli, modestie și alte valori ce astăzi par a fi „total străine” – căzute din lună…

Greu de urmărit și de înțeles – din cauza notelor de subsol (sic!), a referințelor circulare și a deselor flashbackuri ce par a nu avea nici o noimă, filmul rezistă și merită o a doua vizionare – pur și simplu nu e genul perisabil cu care ne-a obișnuit Hong-Kong-ul.

Ambițios, tainic, evaziv și totodată plin de tâlc, The Grandmasters rămâne o operă contondentă (solidă…) și o experiența cinematică necesară.

Partea cea mai ciudată a filmului sunt dialogurile – desprinse parcă din tratate filosofice, cărți de poezie, ce sunt declamate în devălmășie alături de replici bătăioase sau platitudini inutile.

Tony Leung e impasibil, cu o expresie imobilă, exact și economic în jocul său, spre deosebire de superba Zhang Ziyi (în rolul lui Gong Er – rivală și obiect al dorinței), rol care fură majoritatea cadrelor în care apare.grandmaster

Imaginea (senzațională) aparține lui Philippe Le Sourd iar coregrafia luptelor lui Yuen Woo Ping.

Verdict – 8/10*

Reclame
Acest articol a fost publicat în Action, Asian, Crime, Drama, Fantasy, Martial Arts, Romance, Thriller și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s