The Host – Bong Joon-Ho – 2006


thehost-quad1Înapoi în Coreea – azi pentru filmul lui Bong Joon-Ho – The Host. Mă grăbesc pentru a fi cu un pas înaintea apariției remake-ului american…

Despre ce e vorba? Începe cu clasica deversare de substanțe toxice într-un râu. Peste un număr nespecificat de ani, într-un parc pe faleza râului Han familia Park (bunicul, Gang-du – fiul cam prostovan și Hyun-seo – nepoata de vreo 12 ani) se ocupă de un chioșc cu fructe de mare și alte chestii de servit celor ce se relaxează la picnic pe malul râului.

thehost_207163Soare, distracție, voie bună, dar marea atracție este atunci  gașca e spartă de o apariție insolită.  Atenția tuturor e captată de un „ceva” misterios ce atârnă de podul peste râul Han. Curiozitatea se transformă în paralizie, panică și groază atunci când acel ”ceva” dă iama printre pașnicii coreeni aflați la soare.

The-Host-2O combinație uriașă de vierme, lipitoare și somn cu lâboanțe face un tur virtual printre inocenții privitori  terifiați, înghițindu-i pe nemestecate. Cheful îi este stricat de un soldat american inconștient și de  tăntălăul menționat mai sus care înfruntă cu naivitate dihania dezlănțuită. Înainte de a se refugia prin canalele răului Han, creatura o răpește chiar pe fiica lui Gang-du – Hyun-seo – după ce din greșeală fugise câteva zeci de metri cu o altă fetiță de mână.

Ehehe… acum începe altceva – mutantul are un comportament de predator (stiți voi filmul ăla antic cu Arnold din anii ”80…) și își depozitează toate victimele într-un soi de lucrare hidrotehnică greu accesibilă. Asta nu e tot… apare și echivalentul coreean al CDC (sanepidu…), armata, serviciile secrete și americanii! Familia fetei „răpite” este acum vânată din cauza lui Gang-du care a fost infectat la contactul cu mutantul. După un consiliu de familie (asta au coreenii – FAMILIE!) la care se alătură Nam-il – fiul risipitor (un neadaptat alcoolic anarhist) și Nam-joo – sora sa (etern loc 2 la concursurile de tir cu arcul), cei 4 se înarmează până-n dinți și pleacă în căutarea bestiei (ochi pentru ochi!).

Dihania este greu de prins… execută un soi de parkour neverosimil printre arcadele și pilonii viaductelor și reușește să scape – nu înainte de a-l ucide pe batrânul Park.

Stop – mă opresc aici ca să nu stric surpriza. Filmul are 2 ore de adrenalină, groază pură, dar și umor, sensibilitate și nu în ultimul rând originalitate! Face parte din categoria extrem de rară a filmelor sci-fi horror inteligente (The Blob, Cloverfield, District 9, The Thing, Shaun of the dead, Zombieland etc…). Calchiază cu inteligență genul eco-horror (Godzilla) și trimite la „baie” filme precum Frankenfish, Alligator, Piranha, Anaconda și orice alte creaturi acvatice degrabă mâncătoare de oameni. Acțiunea e hilară (atunci când nu e de-a dreptul gore și repulsivă), armata e penibilă ca de obicei, politicienii inepți, gloata e gloată, dar ceea ce rămâne și e subtil exploatat – sunt relațiile celei mai ciudate și nefuncționale familii ( cam ca aceea din Little Miss Sunshine!).The Host movie image

Avertisment – chiar dacă dihania este hăituită cu molotoave, și ucisă  chiar de Gang-du, să nu vă așteptați la happy- end… coreenii au un ciudat mod de a rezolva problemele și se pare că nu au auzit de acest mod ”alternativ” de a termina poveștile.

Verdict – 9/10* (sic!)

PS – Studioul Universal a achiziționat drepturile pentru US – regizor trebuia sa fie Gore Verbinski – dar până acum a fost pace…

Reclame
Acest articol a fost publicat în Action, Adventure, Asian, Bad Film, Comedy, Cult, Drama, Fantasy, Guilty Pleasures, Horror, Sci - fi, Thriller și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la The Host – Bong Joon-Ho – 2006

  1. Pingback: Snowpiercer - Joon-ho Bong – 2013 (Uncut Version) | Jurnal de filme – Cinemageddon!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s