Last Train From Gun Hill – 1959 – John Sturges


Last_Train_from_Gun_Hill-306611432-largeÎncă un western de pe vremea bunicilor – regizat de John Sturges – autorul clasicelor  The Magnificent Seven, The Great Escape, Bad Day at Black Rock , Gunfight at the O.K. Corral, filmul a stat mult timp in umbra hiturilor The Searchers, High Noon sau 3:10 to Yuma (cu care are ceva similitudini de scenariu…). La vremea respectivă a ieșit în evidență prin tenta rasială, atacul fățiș la nedreptatea socială și la inegalitatea dintre sexe și a fost repede îngropat de critici și de public. Era prea devreme să vedem un șerif căsătorit cu o indiancă?  Nu ar fi fost nimic în neregulă cu filmul dacă respectiva nu ar fi fost violată și ucisă chiar sub ochii copilului său  de către doi văcari (atenție…nu am zis cowboy!). Puștiul reușește să fugă cu caii celor doi și se oprește direct în orașul unde șerif era tatăl său – Matt Morgan (Kirk Douglas). Mergând spre locul crimei își dă seama că poate să-i descopere pe autori urmărind singurul indiciu pe care-l avea – o șea  bogat ornată cu argint care avea o monogramă de neconfundat – CB.

Problema e că aparținea lui Craig Belden (Anthony Quinn) – cel mai puternic om din ținut și cel care-i salvase odată viața pe vremurile când „călăreau” la marginea legii.

Cr7mnCu mandatul în mâna și cu șaua în spinare, șeriful nostru ia trenul spre Gun Hill. Dar niciodată legea nu a fost mai greu de aplicat… misiune imposibilă pentru șeriful împotriva căruia se ridică un întreg oraș. Singurul său aliat este o femeie (Carolyn Jones) – fosta iubită și logodnică a lui Belden ce tocmai se întorsese din spital (fusese bătută măr de „stăpânul” ei…). După o confruntare verbală (doar atât…)  între cei doi foști prieteni (au mai împărțit ecranul și în memorabilul biopic Gauguin/Van Gogh al lui Vincente Minelli) se aruncă avertismentele și se rup legămintele de prietenie și pac la războiu!

v4JJKRolVQsZ0oasagFoFwQsMrbȘeriful nostru îl ia prizonier ( cu multă șansă…) pe fiul lui Belden (un pierde vară…) și se refugiază într-un hotel după modelul Die Hard. Asediul nu are istoric – atâta vreme cât îl are ca scut uman pe Rick Belden. Celalalt proscris – tovarășul de „prostii” al lui Rick este repudiat de Belden Sr. și ca să-și dovedească vitejia dă foc hotelului. Se pare însă că acum 150 de ani trenurile veneau la timp – șeriful profită de ocazia cu focul și iese cu prizonierul încătușat. Într-un final deloc eroic Rick este împușcat accidental chiar de amicul său.

Finalul e previzibil – cine scoate primul pistolul câștigă… nu-i așa?! Morgan îl rănește (fatal) pe Craig Belden și gata – morala e salvată!

Verdict 8/10* (un film 2D curățel, nesofisticat, filmat ortodox în Vista-Vision – nu venise încă vremea nebuniilor  gen Sergio Leone și Sam Peckinpah).

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Action, Crime, Cult, Thriller, Western. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s