High Noon – 1952 – Fred Zinnemann (Once upon a time in the west…)


high-noon_420Așteptând un tren… așa se poate rezuma acest western clasic în care  Gary Cooper are rolul principal-  șeriful Kane.  Film atipic – fără pic de acțiune, centrat în jurul unui singur om și a dramei sale.

Chiar când își depusese demisia pentru a pleca în luna de miere cu frumoasa Amy (Grace Kelly) primește o telegramă că liderul bandei Miller (Ian McDonald) a fost eliberat din pușcărie și se întoarce cu gândul de a se răzbuna pe șeriful care-l arestase și-l trimisese la eșafod.highnoon_us5 (1)

Minutele trec și Kane nu reușește sa-și găsească „deputies” pentru a face față amenințării. Tragic este că atunci când trenul sosește nu reușise să-și angajeze nici un ajutor (refuzase un puști de 15 ani și un alcoolic cu un singur ochi…). Ajutorul său Pell (Lloyd Bridges) îl trădează (frustrat că nu a fost prima opțiune la înlocuirea lui Kane), fostul șerif Howe (Lon Chaney Jr.) era incapabil să mai țină o armă în mână, iar bărbații din oraș – consilierii dar și „stâlpii” de cafenea l-au refuzat(fiecare cu motivele lor: oportuniștii așteptau să vadă cine învinge, alții erau pacifiști de duminică, lașii se ascundeau după fustele nevestelor) . Paradoxal – singurul ”bărbat” adevărat din oraș se dovedește a fi fosta iubită Helen Ramirez (focoasa Katy Jurado). Cu excepția „consumului” nervos al lui Kane și a pierderii graduale a oricărei speranțe în bine (da! asta se întâmplă când oamenii buni nu-și apără libertatea…) a privitorului, rămâne de remarcat tempo-ul hitchcockian (tick, tick, tick și sudoarea curgând de sub pălăria lui Gary Cooper – aici tăcut, disperat și profund). Cei trei bandidos (printre care și Lee Van Cleef)  și liderul lor sunt mai degrabă caricaturali decât de speriat în contrast cu personajul colectiv (adunătură veselă și iresponsabilă…) fiind mult mai bine descris.


7531_high-noon-8


Pentru cei ce caută o capodoperă sau ascunse înțelesuri, filmul poate fi dezamăgitor… e mai apropiat de The Wrong Man al lui Hitchcock, sau de o melodramă decât de un western tipic. Shootout-ul de final durează mai puțin de 10 minute și e remarcabilă scena în care deși istovit, rănit dar și ușurat de deznodământ, șeriful Kane e scârbit de cetățenii care-l înconjurau și își aruncă disprețuitor steaua de șerif în colbul de la picioarele curioșilor.

Morala? Nici o faptă bună nu rămâne nepedepsită…

Verdict 8/10*

Filmul a fost criticat pentru lipsa sa de patriotism și pentru portretul  dureros de sincer al societății americane (adevărul doare…)

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în 1001 Movies You Must See Before You Die, Action, Adventure, Black & White, Childhood memories, Crime, Cult, Drama, Romance, Thriller, Western și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s