Bad Day at Black Rock – 1955 – John Sturges


936full-bad-day-at-black-rock-posterCiudat film – într-un loc uitat de lume, undeva prin Arizona, la fel de izolat, de sălbatic și arid că nu-ți dai seama în ce an ești decât dacă te uiți la locomotiva trenului care se oprește (prima dată după ani buni…) pentru a permite coborârea unui străin cu o singură mână. Primit cu ostilitate de localnicii din Adobe Flat, care nu ascultă decât de  Reno Smith (un Robert Ryan magistral în rol de villain) de altfel un fermier/despot local absolut, McCready – străinul (Spencer Tracy) se lovește de ostilitatea localnicilor atunci când le spune scopul vizitei sale. Pentru că misteriosul străin în costum negru nu prea le dădea motive de ceartă, lacheii lui Reno (teatralii Lee Marvin & Ernest Borgnine) încearcă să-l provoace pentru a-i da motiv șerifului (Dean Jagger) motive sa-l expulzeze. Conflictul crește, paranoia celor cu conștiința întinată (care cred că străinul este trimis de vreo agenție să investigheze misterioasa  dispariție a unui fermier japonez imediat după Pearl Harbor) conduce rapid la disoluția solidarității celor vinovați. Cu ajutorul frumoasei Liz Smith (Anne Francis) și a bătrânului medic  Velie (Walter Brennan) străinul scoate adevărul la iveală – în 1941 o gașcă furioasă de cowboy beți au cam exagerat cu sperietura și l-au ucis pe fermierul a cărui singură vină era etnia japoneză. Singurul său motiv de a-l găsi pe cel dispărut era de a-i înmâna acestuia o medalie a fiului său mort în război pe undeva prin Italia, unde-i salvase viața lui McCready.Bad Day at Black Rock (1955)

Deși arhetipal pentru genul western, filmul e mai degrabă o alegorie noir  încărcată de simboluri, marcat de tensiunea ce apare când decența, onoarea și datoria se întâlnesc cu prejudecata, cinismul și crima justificată de un patriotism șovin golit de sens. Finalul tragic aduce și shootout-ul cu accente de guerilla.spencertracy

Verdict 9/10*

Despre film – Save your money and forget film school. Go buy Bad Day at Black Rock and listen to John Sturges’ commentary and you’ll learn more about filmmaking than 4 years of going to school! – Paul Thomas Anderson (The Master, Magnolia, There will be blood).

 
Reclame
Acest articol a fost publicat în Action, Crime, Cult, Drama, Noir, Thriller, Western și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s