Nici Star Trek nu mai e ce a fost! Pentru nostalgicii anilor 90-91 (când stăteam cu ochii pe televizorul „mincinos”), când călătoria navei Enterprise ne putea duce în orice lume posibilă, în orice scenariu fabulos, mitologic sau fantastic, poate fi ciudat twistul din scenariul ultimului flick din serie… Un atac terorist asupra unei arhive secrete a armatei (fleet commander library), face ca legendarul cuplu Kirk/Spock să fie reasamblat după ce fuseseră lăsați la vatră pentru o intervenție incompatibilă cu principiile federației.
Ehehe! Ideea care „aprinde” filmul, este cea care aduce în prim plan o nouă specie mutant de supraoameni, reprezentată de Harrison (Benedict Cumberbatch), care vrând să se răzbune pe amiralul Marcus (Peter Weller), pune la punct și execută un atac asupra marelui stat major al flotei. Cum amiralul Pike (Bruce Greenwood) este ucis în atentat, Marcus le redă comanda navei Enterprise lui Kirk (Chris Pine) și lui Spock (Zachary Quinto) pentru o misiune de pedepsire a teroristului Harrison. Problema e că Harrison se refugiase pe o planetă din zona de influență a imperiului Klingon. Oricum s-ar fi rezolvat problema, urma ca acțiunea navei Enterprise să fie considerată ostilă (provocare) și pac la războiu! visul de o viață al amiralului Marcus. OK – nu povestesc filmul – am să remarc însă construcția psihologică ambiguă a caracterului Spock, bestialul Scotty (Simon Pegg) care rescrie legile fizicii (warp, fazere, teleportări, comunicații interstelare…), ideea genială de a înlocui explozibilul torpilelor cu mutanți în stare de „adormire” criogenică, muzica (mixaj de new wave, punk, blues… Beastie Boys!! cu Body Movin) designul, scenografia (mă rog… la performanțele CGI-ul de azi nu mai e mare lucru!) și închei cu dialogurile suficient de inteligente și spirituale.
Rezultatul? Credibil, puternic, impresionant – trebuie să închei cu influențele clasicilor indiscutabile ce se regăsesc în ultimul ST – Escape From New York (incursiunea pe planeta Kronos), Hunt For Red October (două nave ale aceleiași flote ce se luptă pentru anihilarea reciprocă), Appleseed Saga: Ex Machina (mutanții), 007 (atacul asupra headquarters) și exemplele pot continua.
Verdict – 9/10*