Winchester ’73 – 1950 – Anthony Mann – Cold War Meta-Western!


Winchester – „The Gun that Won the West”! Toată povestea e centrata în jurul unei arme legendare care-și schimba proprietarul într-o amețitoare succesiune de evenimente, trădări și furăciuni!12776

Oooh! Am spus văzând începutul – prea mult Dodge City și Wyatt Earp – să nu mi se aplece… Dar apoi apare luminoasa fata a lui Lin McAdam (James Stewart, care nu mai jucase in westernuri de la Destry Rides Again)… Saltul de la rolurile de băieți cuminți din comediile romantice ale lui Frank Capra la rolurile de dur din filmele western-urile lui Anthony Mann (Bend of the River (1952), The Naked Spur (1953), The Far Country (1954) și The Man from Laramie (1955) sau  in thriller-urile lui Alfred Hitchcock (RopeThe Man Who Knew Too Much , Rear Window, Vertigo) au facut din Jimmy Stewart cel mai dorit si bine plătit actor al deceniului 6.
film-winchester-735

Se făcea ca era 4 iulie și în Dodge City se organizează un concurs de tir al cărui câștigător urma sa primească drept premiu un trofeu extreme de prețios – o carabina Winchester cu inscripția speciala  “One of a thousand”. Dar Lin McAdam nu venise în Dodge City pentru concurs – știa ca acolo va fi negreșit și cel pe care vrea să se răzbune – fratele sau „Dutch” Henry Brown ( Stephen McNally, cel nemeritat eșuat în filme de categorie B) – cel despre care vom afla în final ca și-a omorât tatăl.  Concursul începe și cum era de așteptat, în finala ajung cei doi frați – previzibil și normal din moment ce au avut același “profesor”. Demonstrația de virtuozitate – finalizată cu împușcatul de monede se încheie cu victoria lui Lin. În cele din urma Dutch îl ciomăgește în camera de hotel, fură carabina și dispare în preerie.Acum începe sa se dovedească ‘blestemul” trofeului – Dutch pierde carabina la cărți, jucând cu un traficant de arme, acesta o pierde (odată cu scalpul) încercând sa vândă indienilor (cei răi…), indianul (Rock Hudson!!) o pierde (odată cu viața…) într-un asediu asupra unei tabere de veterani, ajunge apoi la un personaj las și cam prostovan – iubitul Lolei ( strălucitoarea Shelley Winters – la unul din cele mai bune roluri…), e luată cu japca de ‘Waco’ Johnnie Dean (carismaticul Dan Duryea – un villain de categorie grea).winchester-73

“Aventurile“ armei nu se termina acum… Waco și Lola ajung la ascunzătoarea lui Dutch care-și recuperează arma de la Waco, nu fără scrâșnete din dinți și cu o promisiune (nerostită) că-și va căpăta un glonte în spate cu prima ocazie. Statu-quo-ul e asigurat de planificarea unui jaf în Tascosa – unde din întâmplare ajunge și Lin. Normal ca jaful care urmează eșuează – Lola trece de “partea buna” trădându-l pe Waco, iar Lin și Dutch își vorbesc pentru ultima oara, înainte de urmărirea și lupta din munți unde Lin îl omoară pe Dutch(spunându-i pe nume).

In roluri anemice – Tony Curtis și Rock Hudson (rol de căpetenie indiană!). Trecând peste locurile comune ale westernurilor (femeia fatala dar cu inima buna, indianul rău, lăcomia traficantului de arme,  răzbunare/justiție personală (vigilante…) până în pânzele albe – ocolind justiția, etc…, lipsa de scrupule a bandiților), filmul pare mai mult o alegorie străvezie a goanei după o arma supremă (cursa pentru obținerea armei atomice din anii 50’ era în toi). Metaforic, morala  filmului zice răspicat ca spre deosebire de ceilalți posesori vremelnici (rău intenționați) ai armei doar unul  (cel bun) e îndreptățit sa o posede, fiind motivat doar de gânduri curate (sic! – de parca a fi obsedat în a-ți omori fratele ar fi vreo chestie onorabilă… mă rog, asa erau vremurile).

Verdict 8/10* (cons – diferența foarte mare de calitate a jocului intre rolurile principale și restul distribuției și caricaturizarea indienilor; pros – poate unul din cele mai solide scenarii western, discreția cu care starul principal, James Stewart dispare în 50% din scenele filmului cu toate că motorul acțiunii este dorința sa de răzbunare).

Reclame
Acest articol a fost publicat în 1001 Movies You Must See Before You Die, Action, Adventure, Childhood memories, Crime, Drama, Thriller, Western și etichetat , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Winchester ’73 – 1950 – Anthony Mann – Cold War Meta-Western!

  1. Turambar zice:

    Naked Spur! Naked Spur!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s