Anatomy Of A Murder – 1959 – Otto Preminger

saulbass05Nu-mi aduc aminte sa fi văzut vreun film clasic (relativ epitetul clasic… cred că 50 de ani merg  – așa ca o convenție) care să fie atât de deocheat și de îndrăzneț în limbaj. Este filmul care încheie (simbolic) cea mai prolifică decadă a unui mare actor : 1950 – 1960 au fost pentru James Stewart anii în care a lucrat cu Anthony Mann și Alfred Hitchcock (mai un western, mai un thriller…). Este un film despre un proces – asa zis „court drama” și îmi e greu să mă pronunț asupra vreunui favorit – sa fie 12 Angry Men? sau Witness For The ProsecutionTo Kill A Mockingbird sau In Cold Blood? E total diferit de cele enumerate mai sus – nu are nici o urmă de mesaj social, politic, rasial (poate doar apariția lui Duke Ellington și a pianului sau magic sa fi deranjat klanul…) și are o întreagă legendă  țesută în jurul cenzurii. Rămâne un mister folosirea cuvântului „contraceptiv”, știind ca pilula magică a revoluției sexuale avea sa fie lansată în SUA abia peste un an!

Cu siguranta ca in zilele noastre nu se mai jenează nimeni de cuvinte precum penetrare, sex, viol, ejaculare, curva, spermă, chiloți  (știrile de la ora 5 și show-urile ce urmează se scaldă cu voluptate imorală într-o bălăcăreală căruia i se spune – știre de interes public…). Ironică divagația din timpul procesului, atunci când se fac dulci considerațiuni semantice asupra consumului de alcool și când sau cum trebuie să folosești cuvinte precum cherchelit,  amețit, afumat, sau „vesel”.

large_anatomy_of_a_murder_blu-ray_x01Rezumând acțiunea, filmul ar fi despre un soț gelos care-l împușcă pe proprietarul unui bar pentru a răzbuna presupusul viol și bătaia pe care le suferise soția sa. Sa fie nebunia temporara un motiv suficient de bun pentru a-l scăpa de închisoarea pe viata sau de scaunul electric pe cel care descarcase cu calm un încărcător în cel pe care-l vânase? Misiunea de salvare ajunge în mâinile lui Paul Biegler (James Stewart) avocat de țară (fost procuror districtual…), pescar amator și holtei. Locotenentul Manion și soția sa sunt jucați de Ben Gazzara și de Lee Remick cu metodă și o forță ieșită din comun… fură pur și simplu fiecare scenă (școală de Actor Studio, iar ceilalți actori par un ansamblu de vodevil sau de  amatori la căminul cultural). În sala de judecată avem un duel de 24 de karate: un  manierist James Stewart care joacă un avocat pseudo-șomer  vs.  debutantul George C. Scott în rolul procurorului Dancer  – un rol negativ, cinic, murdar și veninos ( o repetiție pentru The Hustler) care cade în propria capcană. Adevărul? Este probabil în altă parte… morala e paradoxală: e probabil mai ușor să convingi un juriu că un soț violent și gelos  a acționat sub imperiul nebuniei decât să convingi același juriu că acel ce a tras 5 focuri în decedat fără să fie vorba de legitimă apărare (și ca avocatul tău să nu rămână cu impresia că a apărat un diavol …). Lee-Remick-with-James-Stewart-relaxing-on-the-set-of-Anatomy-Of-A-Murder-1959Magnifică Lee Remick  – amestec de naivitate, senzualitate (a înlocuit-o pe bomba sexy Lana Turner!!), inconștiență și fragilitate.

Păcat că acest film a fost uitat : a pierdut toate Oscar-urile la care fusese nominalizat (7 din 7 în favoarea lui Ben Hur și a jurnalului  lui Anna Frank) dar dacă e să vezi un film cu avocați (de la Perry Mason la Ally McBeal) găsești toate ingredientele și trucurile originalului Preminger.

anatomy_of_a_murder_1959_580x458_203473

Verdict 9/10*

Și puțină anarhie marca Duke Ellington:

 

 

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în 1001 Movies You Must See Before You Die, Black & White, Crime, Cult, Drama, Jazz, Movies from books, Noir, Thriller și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Anatomy Of A Murder – 1959 – Otto Preminger

  1. Pingback: David Fincher’s Gone Girl – 2014 | Jurnal de filme – Cinemageddon!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s