The Naked Spur – 1853 – Anthony Mann


Editors-Pick-The-Naked-SpurNu înțeleg de ce s-a încăpățânat Anthony Mann să-l distribuie pe James Stewart în rolul obsedatului bounty hunter Howard Kemp – asta probabil din cauza contractului pe care amândoi îl aveau cu producătorii de la MGM. E totuși interesant să vezi un fermier gentil, decent și educat cum se transformă într-o fiară obsedată de bani. Ținta sa este un pistolar căutat în Abilene – Dakota pentru a fi spânzurat pentru asasinarea unui șerif. Cel care valorează 5000 $ este Ben Vandergroat (Robert Ryan). Problema e că „sacul cu bani” s-a refugiat pe undeva prin munți în Colorado și pentru a pune mâna pe el Kemp trebuie să facă o alianță de circumstanță cu un bătrân prospector ( Jesse Tate) și cu un locotenent (Ralph Meeker) dat afară din armată pentru comportament „nepotrivit”. naked-spur3Totul ar fi OK dacă filmul nu ar începe să fie o copie  a clasicului The Treasure of the Sierra Madre (John Huston). Locul aurului diavolesc e luat de frumoasa Lina (Janet Leigh) care e manipulată abil de Ben pentru a-și tranzacționa farmecele. Inevitabilul se produce, cei trei „asociați” se suspectează, se bat, se amenință și Ben reușește să evadeze…

Stop! pentru final va trebui să introduceți fisa… glumeam bineînțeles! Rezultatul este un tehnicolor superb care exploatează peisajul 100% în ciuda  filmării statice (cu cadre lungi și profunde, cu o bogăție a detaliului încât nu poți să nu te gândești că la începutul cinematografului regizorii se chinuiau să-ți atragă atenția asupra unui anume lucru!)  și a sunetului cam nerealist (cu voci trase în studio și soundtrack din alt film!). Tensiunea războiului psihologic este garantată în pofida predictibilității – personajul Robert Ryan este figura centrală –  e cabotin, isteric, perfid, laș și ticălos, reușind să-i fure prim-planul unui James Stewart ezitant, defensiv și nehotărât. Din nou un insert inutil în film – scena cu atacul indienilor blackfoot (masacrați ca niște baloți de paie – la fel ca în Winchester 73),  care strică întrucâtva „armonia”  relațiilor dintre cei 5 călători și pacea peisajului montan.

Verdict – 8/10* ( am explicat de ce – un mare + pentru relativizarea binelui și a răului)

Bonus: posterul din Romania!17648

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Action, Adventure, Clasic, Crime, Drama, Romance, Thriller, Western și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s