Django (Kill Django, Kill!) – 1966 – Sergio Corbucci


djangoLegenda lui Django începe în 1966 cu Franco Nero – aflat la al doilea western din carieră și primul sub regia lui Sergio Corbucci.

39517_original

Un misterios pistolar singuratic târăște un coșciug pe undeva prin Kansas. După ce o salvează pe frumoasa Maria (Loredana Nusciak) din mâna bandiților (revoluționari mexicani), Django ajunge într-un oraș disputat pe de o parte de stăpănul absolut al orașului Major Jackson (Eduardo Fajardo), pe de altă parte de Gen. Hugo Rodriguez (José Bódalo) șeful gherilei mexicane… Urmează un plan dibace de răzbunare și salvare a la  Yojimbo (clasicul lui Kurosawa) dar brutal și deloc subtil – mai degrabă în stilul kung-fu gore din Hong Kong, țesut pe motivul unui „heist” miraculos și îndrăzneț!(furtul unui tezaur pentru a-l da în schimbul armelor).

djangoRezultatul? Este un film atroce (la propriu…), ieftin (low-cost – cred că nici măcar nu s-au dus în America pentru filmări – darămite să angajeze actori de la Hollywood – sic!), cu cel mai neverosimil număr de victime ( detronat câțiva ani mai târziu de Sam Peckinpah cu al său the Wild Bunch) irațional și totuși interesant  – de ce? În ciuda scenariului precar, montajului (cu drujba!), a decorului (mai degrabă de Roșia Montana decât de Kansas…) a dialogurilor schematice și ridicole filmul servește ca rampă de lansare pentru filme ca  Sonatine și Outrage (Takeshi Kitano), The Killer si Hard Boiled (John Woo), Last Man Standing, Get The Gringo sau Enter The Dragon (cu Bruce Lee) și a unei duzini de revenge/action flicks engleze sau hollywoodiene. Tema principală a filmului (reluată ca atare  și de Tarantino în al său Django Unchained – Luis Bacalov la pachet cu bătrânul Franco Nero) vrea să aducă a Morricone dar eșuează lamentabil într-o baladă cheesy în genul musical al anilor 50.django-1966-01-g

Franco Nero e întunecat (dar iconic), sicriul pe care-l târăște e sinistru (cel puțin până afli că în el este o „armă de distrugere în masă” – o mitralieră…), mexicanii sunt ”de umplutură”, iar KKK-ul condus de Major Jackson niște victime hilare. Finalul este normal  – unde poate fi altundeva decât în miticul cimitir din Tombstone?!

Verdict – 7/10* (fără alte comentarii – Django este arhetipal – are toate ingredientele: tragism, brutalitate, umor sarcastic, teroare și răsturnări tricky de situatie, imoralitate, ipocrizie, trădare și lipsă de inhibiție)

 

Acest articol a fost publicat în Action, Adventure, Bad Film, Clasic, Crime, Cult, Drama, Guilty Pleasures, Romance, Sick & Twisted, Thriller, Trash, War, Western și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s