Killer Condom – 1996 – aka „Kondom des Grauens” – Martin WalzNu lăsați copii prin preajma televizorului! Și îmi cer iertare… dar așa se cheamă acest film!

„What’s with these whores biting dicks off? They live off those dicks.”

Killer_Condom_FilmPoster

Lucru nemțesc, serios și solid – dacă în weekendul ce a trecut am povestit despre Surf Nazis Must Die!, am trecut la ceva și mai depravat, obscen, ironic (frații Farrely cu al lor „There’s Something About Mary” sunt mici copii...), violent și delirant de hazliu! Cum să nu te tăvălești de râs atunci când un simplu ”număr” (de sex la un motel sordid pe nume Quickie…) este transformat într-un coșmar de către o creatură sângeroasă – un prezervativ ieftin dotat cu dinți care are o apetență insațiabilă pentru organul bărbătesc! Efectul gore nu e dat chiar de micuțul monstruleț (chiar dacă e creat de faimosul designer H. R. Giger – cel care a lucrat la Alien, Species, Batman, Prometheus, Dune și o duzină de coperți faimoase de albume rock…) ci de răcnetele femeilor împroșcate cu sânge și de zbieretele sărmanilor emasculați, pe fondul unor scenelor expresionist – noir.

Se pare că victimele nu mai pot povesti ce li s-a întâmplat – partenerele lor devin astfel suspecte, iar misiunea de a lupta cu prezervativul ucigaș îi revine unui detectiv gay(!) de origine italiană – Mackeroni („Nobody bites off Macaroni’s jewels and gets away with it!„)  – ce aduce cumva a Bob Hoskins,  jucat impecabil de Udo Samel, evitând clișeele detectivistice și fiind mai degrabă un copoi înverșunat să afle ce  minte diabolică se află în spatele creaturii sângeroase.

OK – nu voi povesti acțiunea – filmul e o parodie… după Hitchcock, Scorsese, Ferrara, Argento, Friedkin și mulți alții, dar nu e o parodie ca a lui Woody AllenMel Brooks, ZAZ (Zucker, Abrahams and Zucker), Farrely Bros, Monty Python sau Stephen Chow. Este mai degrabă autoironia pauperă (de nișă) europeană (mai spre Von Trier sau Kaurismaki decât umorul mainstream al unor Seinfeld, Rogen, Apatow sau Kevin Smith…), cu toate că e greu și paradoxal să găsești umor într-un film german, cu actori germani ce vorbesc în germană pe străzile New York-ului. Spre deosebire de celelalte filme marca Troma, acesta e bine jucat, filmat și montat și e o bășcălie tandră la adresa sistemului american, fiind luate la mișto toate automatismele morale, sexuale, politice și culturale atât de străine nouă europenilor. Nu am găsit nimic ofensator (homofobic) sau măcar propagandistic gay (este o temă mult mai bine tratată în filme mainstream precum Cruising, Philadelphia sau Birdcage).  Filmul e la fel de sinistru, metaforic și suprarealist ca un Cronenberg din anii 80, care eșuează cu succes într-o comedie bestială gen Caro/Jeunet.28911eb3b20a

Verdict 8/10*

Moka:

http://vimeo.com/9661933

Reclame
Acest articol a fost publicat în 1001 Movies You Must See Before You Die, Action, Bad Film, Clasic, Comedy, Crime, Cult, European, Experimental, Fantasy, Guilty Pleasures, Horror, Noir, Sci - fi, Sick & Twisted, Thriller, Trash și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s