Ladykillers – 1955 – Alexander Mackendrick


ladykillers-posterPoate cea mai faimoasă și controversată comedie Ealing ( cu toate că pentru mine vine pe locul doi ca valoare – după cinica ”dark comedy” Kind Hearts And Coronets), Ladykillers rămâne pana în ziua de azi o paradigmă (alaturi de Lavender Hill Mob) pentru filmele gen heist/dark comedy. Da! În acest film se rade… nu ca la Marx Brothers, Benny Hill, Monty Python,  sau  Louis De Funes, dar e vorba de acel umor englezesc curat și decent. Sir Alec Guinness și banda sa de ticăloși au un plan perfect pentru lovitura secolului – toată ingeniozitatea și temporizarea perfectă sunt învinse de un adversar implacabil și neprevăzut – o bătrânică stafidită de vreo 85 de ani care tine sa le dea o lecție de morală (involuntar…) și stârnește o avalanșa de erori tragicomice (scuzabile – având în vedere vârsta…).

the_ladykillers1955

Katie Johnson este Mrs. Wilberforce’s – bunicuța calamitate iar Alec Guinness, Cecil Parker, Herbert Lom, Peter Sellers, Danny Green, Jack Warner alcătuiesc cel mai infracțional cvintet de coarde pe care l-a cunoscut Marea Britanie. Planul genial de a exploata naivitatea și manierele victoriene ale bunicuței clachează lamentabil atunci când cei cinci sunt atrași implacabil într-un coșmar al micilor amănunte și al psihanalizabilelor scrupulozități, solidaritatea de gang este distrusă și bunicuță sechestrează banii furați fără ca nici unul din tălhari sa se opună, iar încercările de a o asasina se împiedică de motive absurde. Unul câte unul, tălharii mor (în accidente stupide și se „duc la cele veșnice”  cu câte un vagon alegoric al nesfârșitelor trenuri ce trec pe sub podul din apropierea căsuței unde erau găzduiți de bătrânică).184297.1

Poate  gagurile și poantele  pot fi ușor catalogate ca prăfuite după standardele de azi, dar scenariul, dialogurile și răsturnările de situatie sunt perfecte, încununate cu un final de nota 10!

In ciuda celor cinci actori de prima mană, modesta mea părere e ca rolul principal este furat de Mrs. Wilberforce – (Katie Johnson la rolul carierei)  în același mod „josnic” în care copii sau animalele iau fata actorilor cu nume… Jenant și nedrept este faptul ca filmul a rămas relativ necunoscut până în  în zilele noastre – chiar dacă nu ar fi fost reamintit de remake-ul palid al fraților Coen (2004).

Verdict 8/10*

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în 1001 Movies You Must See Before You Die, Action, Clasic, Comedy, Crime, European, Thriller și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Ladykillers – 1955 – Alexander Mackendrick

  1. Pingback: Danny Boyle’s Trance – 2013 | Jurnal de filme – Cinemageddon!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s