The Stuff – 1985 – Larry Cohen


the-stuff-re-issue-20110803001234070-3500651

THE  DANGEROUS KITCHEN 

Sometimes 
The milk can hurt you
(If you put it on your cereal
Before you smell the plastic container)
And the stuff in the strainer
Has a mind of its own
So be very careful
In the dangerous kitchen
When the night time has fallen,
And the roaches are crawlin’
In the kitchen of danger
You can feel like a stranger „

Frank Zappa

 Mmmm…e atât de bun! Atunci poftă buna! Se iau următoarele ingrediente: o substanță de consistenta iaurtului/înghețată ce izvorăște din pământ și băltește aiurea , o corporație (lacoma bineînțeles… greed is good, huh?!) și o echipa de marketing/advertising fără scrupule.

Rezultatul? The Stuff este o senzație și elimină de pe piață concurența. Atunci un consorțiu de moguli ai înghețatei îl angajează pe un fost agent FBI – Mo Rutherford (Michael Moriarty) să investigheze și eventual sa saboteze produsul. Problema e că The Stuff acționează rapid și intreaga Americă este dependenta de acest produs și armate de zombi (Stuffies) cu clăbuci la gura se luptă printre rafturile supermarketurilor pentru propria dependența.

OK! Stop… camera – un bun prieten cititor al jurnalului mi-a spus exasperat să nu mai povestesc filmele și am sa încerc sa-mi reprim “talentul” de povestitor și să mă rezum doar asupra elementelor cu adevarat ieșite din comun.

The Stuff  este total diferit de orice filmat pana atunci – e și putin Chinatown, The Thing, James Bond, Soylent Green, The Blob,  sau Invasion Of The Body Snatchers , dar la fel ca și Attack of the Killer Tomatoes a “beneficiat” de un buget infinitezimal și de o echipă de efecte speciale geniala! Chiar dacă replicile sunt stupide, jocul actorilor este perfect integrat contextului trăznit în care trebuie sa evolueze – dacă pentru Jason (Scott Bloom) puștiul erou care trebuie sa se lupte cu propria familie zombificată teroarea este justificată, mă întreb cum de actori ca Paul Sorvino, Danny Aiello sau Michael Moriarty reușesc să fie serioși și sa nu explodeze în ras la derularea acțiunii și replicilor.
the-stuff-2

Senzațional colonelul Spears (Paul Sorvino) – un conservator rigid care bănuiește ca în spatele produsului se afla un complot al comuniștilor.

Cu toate cele spuse mai sus, îmi e greu sa-l încadrez la categoria B (e totuși o alegorie suprarealista, cu implicații sociale, o șarjă deloc amicala la adresa consumerismului și a dependențelor de orice fel…) pentru ca maestrul Larry Cohen  ia foarte în „serios” umorul și în derâdere horror-ul ( când victimele dependente de Stuff își dau obștescul sfârșit, agonizează într-o voma de iaurt înghețat ce bolborosește prin ochi,urechi, nas și gura!). 

Verdict 7/10*

Bonus:

Reclame
Acest articol a fost publicat în Bad Film, Clasic, Comedy, Crime, Cult, Experimental, Fantasy, Guilty Pleasures, Horror, Noir, Sci - fi, Sick & Twisted, Thriller, Trash și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s