Western Union – 1941 – Fritz Lang


44622Trebuie sa recunosc – am căutat și apoi am văzut  acest film mai mult din curiozitate… pentru a-mi răspunde la întrebarea: cum poate fi un western regizat de  Fritz Langpionierul expresionist al filmelor noir.

Am avut senzația (deja vu sau invers?!) că filmul este făcut la comanda celor de Western Union (un fel de Social Network făcut la comanda lui Zuckerberg – avant la lettre).western-union-cinematography

Schematismul și limitele impuse de scenariu sunt determinante pentru începutul filmului – trei bărbați – antreprenorul Creighton   (legendarul Dean Jagger ) tycoon atipic, naivul aventurier Blake (Robert Young) –  cuceritorul vestului – educat în est la Harvard și dornic de parvenire,  nelegiuitul Shaw  (Randolph Scott) – un outlaw pocăit care vrea să-și schimbe viața (dar stigmatul crimei și complicității il trag implacabil spre nisipurile incerte ale imoralității) și o frumoasă tânără (Virginia Gilmore) ce devine obiect al dorinței pentru ultimii doi. Jobul pe care-l au cei trei este instalarea cablului transcontinental de telegraf. Aici apar dificultățile – pe de o parte relieful ostil și venirea iminentă a iernii, pe de alta parte ostilitatea indienilor pe al căror teritoriu urmează să-și înfigă stâlpii și dacă nu era destul, devin victime ale unei bande de hoți de cai și vite (foștii tovarăși de rele ai lui Shaw). După începutul schematic și naiv filmul nu „decolează” în ciuda insinuării trademark-ului noir/dark al lui  Lang + doua trei gaguri cinstite, ceva twisturi și o bruma de originalitate adusă scenariului – nu mai știi cine sunt atacatorii pentru că banditii sunt mascați în indieni, alți indieni beți criță sunt folosiți în scop diversionist iarcoeziunea echipei este subminată de suspiciune (Creighton refuză să-l creadă pe Blake fiindu-i dator lui Shaw care-i salvase viata odată… ). Jocul  triunghiului amoros și sfârșitul tragic a lui Shaw care-și răscumpără lașitatea fiind ucis în shootout-ul de final chiar de fratele său – Jack Slade (Barton MacLane) , răzbunat fiind chiar de Blake nu salvează acest film de la uitare, fiind interesant doar pentru prima încercare western a autorului.

Verdict – 6/10* (prea moralist chiar și pentru 1941…)

NB – Indienii sunt prezentați cu mai mult realism și simpatie decât în alte westernuri – totuși nu venise vremea schimbării de paradigmă care sa-i prezinte ca „egali” ai oamenilor din vest.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Adventure, Clasic, Crime, Drama, Noir, Thriller, Western și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s