Vera Cruz – 1954 – Robert Aldrich


Poster - Vera Cruz (1954)_04Am revăzut (cel puțin a treia oara!) clasicul film al lui Robert Aldrich… ce mai pot spune despre el? Viva la Revolucion! Războiul civil american se terminase, dar un nou conflict se aprinde în Mexic. Foștii combatanți sau outlaws  își oferă serviciile de mercenari către noii lorzi ai războiului. Solitarul Colonel confederat Ben Trane (Gary Cooper) îl întâlnește pe pistolarul Joe Erin (Burt Lancaster) de la care cumpără un cal despre care afla că era furat de la armata imperială mexicană. 03Ajunși aliați mai mult de nevoie,  cei doi se îndreaptă spre noul El Dorado. Dezamăgiți de oferta generalului „ Juarist” Ramírez (Morris Ankrum) a cărui cauză nobilă nu o pot îmbrățișa (evident… cine ar lucra pe gratis?!) se îndreaptă spre Ciudad de Mexico unde sunt primiți chiar de împăratul Maximilian (George Macready). VERACRUZMisiunea pe care trebuie să o îndeplinească este ciudată – trebuie sa o însoțească pe contesa  Duvarre (Denise Darcel ) pana la Veracruz unde urmează a se îmbarca spre Franța. După o ambuscada a juariștilor,  caravanei i se adaugă frumoasa aventuriera/agent secret Nina (Sarita Montiel) care se pare ca urmărește să ajungă la Veracruz sub acoperirea de prostituată/hoața de buzunare. Primită cu suspiciune de șeful lăncierilor – căpitanul Danette (Henry Brandon) este luată sub ocrotirea lui Trane, căruia ii cade cu tronc. Între timp devine clar ca toată lumea urmărește un singur lucru – uriașul tezaur de monede de aur ascuns în diligenta contesei. Destinat angajării de mercenari pentru lupta impotriva revoluționarilor, tezaurul este vânat de contesă, de americani, de justițiari și dispare pur și simplu furat de căpitanul Danette care-i păcălește pe toți.

800__vera_cruz_blu-ray_8_Interesant la nebunia de film de care nu mă mai satur – este amoralitatea… toată lumea minte pe toată lumea, fură, ucide, jura strâmb (cu zâmbetul pe fata…), iar alianțele de circumstanța se destramă imediat ce s-au încheiat. Zâmbetul larg (de rechin…) al întunecatului Burt Lancaster (poate cel mai cinic și alunecos villain din istoria western…), este contrapus onestității de gentleman sudist a lui Gary Cooper ( îmbrăcat în culori deschise… dar deloc naiv!), răutatea ticăloșilor Donnegan (Ernest Borgnine ) si Pittsburgh (Charles Bronson) contrastează violent cu jocul actorilor mexicani și cu mitologia clasicelor westernuri regizate de John Ford. Filmul este turnat integral în Mexic (ajută la autenticitate – localnicii  fiind parcă încremeniți în timp, find încadrat cronologic intre reperele The Treasure of the Sierra Madre  – John Huston – 1948  și Touch of Evil  – Orson Welles – 1958).

Deși a fost desconsiderat la apariție și criticat asiduu pentru imoralitate (conservatorul Gary Cooper vs. socialistul Burt Lancaster reușesc o coeziune perfectă în ciuda faptului că joacă în tabere diferite, iar fanii și criticii au canibalizat pur și simplu filmul) filmul este considerat precursorul spaghetti western și a servit ca inspirație pentru filme ca Magnificent Seven, Rio Conchos, Major Dundee, Two Mules for Sister Sara, Wild Bunch, The Professionals sau mai recentele Villa Rides sau Duck, You Sucker!.

Verdict 8/10*

Reclame
Acest articol a fost publicat în 1001 Movies You Must See Before You Die, Action, Adventure, Clasic, War, Western și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Vera Cruz – 1954 – Robert Aldrich

  1. Pingback: Walker – Alex Cox – 1987 | Jurnal de filme – Cinemageddon!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s