Repo Man – 1984 – Alex CoxCu jenă trebuie să recunosc… am ajuns la o vârstă când ar trebui sa ma comport decent… Dar corupt fiind de filme vechi și ciudate, trebuie sa le revăd din când în când pentru a retrăi senzațiile adolescenței și să-mi validez judecățile de valoare de demult…TylerStoutRepoManFeatured-620x350

Original, intens, amuzant… adjectivele pălesc atunci când e vorba de REPO MAN – cu toate că a fost eclipsat la apariție în anul 1984 de filme ca Amadeus, Once upon A time in America, Indiana Jones sau Beverly Hills Cop.  Este povestea (spusă fără compromisuri, brutal și  cu ironie fină…) unui tânăr frustrat din suburbii pe nume Otto (Emilio Estevez) care  sătul de lipsa de perspective (no future!) își dă demisia din slujba de rahat pe care o avea… dezamăgit cumva și de amicii săi (niste punk-rockeri ușor anarhiști…) se hotărăște să plece din America. Are o cruntă revelație atunci când descoperă că ai săi părinti au donat toti banii unui teleevanghelist care chipurile cumpăra biblii pentru săracii din El Salvador. „Șansa” vieții sau norocul ii surâd atunci când îl ajută pe Bud (Harry Dean Stanton) să recupereze ( să fure la propriu…) o mașină. Din acel moment este cooptat în breasla „repo men„și acceptă sa lucreze pentru  „Helping Hand Acceptance Corporation” (cum frumos se numea agenția de recuperare…) alaturi de niște tipi haioși dar cam paranoici ( judecând după codul Repo Man… cu totul altceva decât Car Repossession Law din California).365-1-repo_man-original

În paralel, o mașină Chevrolet Malibu (inregistrată în Roswell ?!) bântuie pe străzile Californiei fiind urmărită de agenți secreți și de poliție pentru a recupera încărcătura macabră din portbagaj (cadavre de extratereștri furate de la un laborator secret al armatei din Los Alamos).Repo_Man_Essay_Current

Pentru că nu se poate un sci-fi respectabil fără un savant nebun, mașina e condusă de un fizician  care-și cam pierduse mințile.

Previzibil, recuperatorii susnumiți primesc o recompensă extrem de generoasă pentru a recupera mașina și încărcătura ei. Odată identificată mașina, recuperarea devine doar o chestie de rutină… și totuși nu e deloc. Începe o delirantă urmărire în care „radianta” mașină își schimba șoferii. Concurența recuperatorilor, Rodriguez Brothers  o fură de la profesor, punkistii o fura de la ei (și se ard… la propriu) profesorul o recuperează, Otto îl extrage pe profesor mai mult mort decât viu și-l abandonează pe o bancă unde va fi incinerat/dezinfectat de oamenii în costume albe, urmează torturi, răpiri, alte urmăriri și marele final!

Cu un soundtrack fantastic ( mosh pit cu Iggy Pop, Suicidal Tendencies si alti zărghiți…) cu Harry Dean Stanton în vână  și cu replici memorabile, cu o conspirație guvernamentală, alieni, consumerism, efecte speciale „hot”, umor negru și violență gratuită, e genul de film la care nu te ridici din fotoliu (de rollercoaster nebun…) decât dacă te sufoci de răs la replicile personajelor (nu exagerez dacă spun ca toate replicile pot fi citate!).

Cu siguranță filmul nu a beneficiat de promovarea pe care ar fi meritat-o și totuși are recunoașterea unanimă pentru a fi inclus în categoria selectă a filmelor cult (nu indie!!).

PS – 1984 a fost de altfel un an bun pentru filmele independente, cu buget mic… This Is Spinal Tap, Paris, Texas,Stranger Than Paradise fiind doar cateva exemple.

Verdict – 10/10* (fabulos!)

Vine weekendul! Mergem sa ne înfruptăm cu noutăți:  Despicable Me 2,  The Lone Ranger, Pacific Rim, Man of Steel, World War Z

Reclame
Acest articol a fost publicat în 1001 Movies You Must See Before You Die, Comedy, Crime, Criterion, Cult, Fantasy, Guilty Pleasures, Parody, Sci - fi, Sick & Twisted, Thriller și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s