Stairway To Heaven (A Matter of Life and Death) – 1946 – Michael Powell & Emeric Pressburger


amatteroflifeanddeathRăzboi… confuzie, vacarm, panică, fum și resemnare în cabina unui bombardier Lancaster avariat ce se retrăgea spre Marea Britanie. Peter Carter(David Niven) e singurul supraviețuitor al echipajului și menține legătura radio prin turnul de control de acasă cu tânăra americancă June (Kim Hunter) și în câteva zeci de secunde cei doi își promit că se vor revedea. Carter își taie legăturile de la parașută și plonjează în mare (oricum e mai bine decât să se prăbușească cu avionul în flăcări…). Asa începe poate cea mai frumoasă și incredibilă (rămân un sceptic totuși) poveste de dragoste pe care mi-o pot aminti… premisele? Un el și o ea – doi oameni care nu s-au întâlnit niciodată, nu și-au auzit decât vocile și cu siguranță nu vor mai avea șansa de a se revedea. În mod miraculos (sau nu…pentru ca nu știm dacă e real sau nu) Peter se trezește pe o plaja și nu știm dacă e viu printr-un miracol sau e doar un spectru celest uitat cumva intre lumi…A+Matter+of+Life+and+Death+(1946)

Normal că se întâlnește cu June, sunt urmăriți de un înger „recuperator” cu accent francez trimis să repare eroarea având capacitatea de a „îngheța” timpul în loc pentru a nu fi observat. Peter nu se simte prea bine… se pare ca tot ceea ce am văzut până acum e doar o proiecție, un vis frumos pentru ca îl vedem deodată pe masa de operație a Dr. Reeves (Roger Livesey – un favorit al cuplului P&P). În timpul operației intram într-un alt vis, alt film – mergem în paradis unde asistăm la judecata de apoi… un proces cu de toate – judecător, procuror, jurați, public (armate de morți de toate cauzele și naționalitățile…).

tumblr_mhrvviJ4KB1s4zkh2o1_1280Dacă la început poate  fi ușor comparat cu filmul lui Cocteau „Belle et La Bette” (puterea dragostei poate invinge) mai târziu alunecă într-o  replică pentru adulți (nu vă gândiți aiurea…) a lui „The Wizard of Oz” (pentru că limbajul și expresia cinematografică nu au mai cunoscut o asemenea transformare și evoluție – să fiu mai exact… nu exista CGI, iar singurele mijloace tehnice la îndemână erau scenografia, designul, folosirea interesantului contrast monochrome vs. technicolor, camera sau editarea). Aș fi nedrept dacă as zice simplist că nu e deloc rău pentru 1946, corectă fiind expresia „ahead of their time”. Grea, dacă nu imposibila misiunea de a asambla atâtea teme și mituri fără a cădea în păcatul trufiei – viață și moarte, dragoste și miracol, credința și disperare într-un singur film. Rezultatul? Memorabil, spiritual, amuzant, dramatic și imprevizibil. Imaginea raiului? Ca să ajungi acolo trebuie  o scara rulantă (normal…) flancată de ilustre figuri istorice și ești întâmpinat de o inflexibilă birocrație ușor kafkiană, o anticameră a marii Sali de Judecată condusă de femei(!), într-o modernă aulă  alb-negru (contrastând cu raiul Technicolor de pe pământ…).

Comparat cu filmele de azi – bugete mari, regizori cu ego-uri gonflate, saturate de efecte speciale, explozii, viteză, avem un film „modest”, dar original și sensibil, mult mai reușit decăt contemporanul  It’s a Wonderful Life (1946) al lui Frank Capra și la ani lumină de Ghost (1990) – pentru a da doar 2 exemple. Dovada că „Amor Vincit Omnia” este că o singură lacrimă poate schimba soarta sărmanului Peter Carter – pierdut pe undeva între lumi (viață și moarte…) .

download (5)

Verdict 10/10*

Moka!

Bonus – Designul lui Alfred Jungedownload (3)

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în 1001 Movies You Must See Before You Die, Black & White, Clasic, Cult, Drama, European, Fantasy, Romance și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Stairway To Heaven (A Matter of Life and Death) – 1946 – Michael Powell & Emeric Pressburger

  1. Pingback: Black Narcissus – 1947 – Powell & Pressburger | Jurnal de filme – Cinemageddon!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s