Mike Hammer’s My Gun Is Quick – 1957 – Spicy pulp friction!


110938

Nancy – “Can you handle a boat?”

Hammer – “I can handle anything…”

Ce poate fi mai cool decât un detective story fără pretenții, cu un private eye inexpresiv care trebuie să rezolve crime, să afle mobilul lor, să deslușească întortocheatele intrigi ale criminalilor, polițiștilor și tuturor doritorilor de îmbogățire rapidă, bla bla … dar să rămână întreg și în viață. Omul e Mike Hammer  (Robert Bray), e altruist și are o slăbiciune – ii plac femeile și e dotat cu un ghinion teribil… în urma sa rămân doar cadavre. Ideea e că nici el nu bănuiește ce se află de fapt în spatele crimelor – e vorba de o colecție de bijuterii furate din Franța de către naziști și „recuperate”  de către un agent secret american pe nume Holloway (Donald Randolph). Holloway a stat 10 ani în pușcărie, dar bijuteriile Venacci nu au mai apărut.

Presat de polițistul Capt. Pat Chambers (Booth Colman), bătut de mafioții francezi, folosit de fatala văduvă Nancy (Whitney Blake), și aliat de nevoie cu Holloway, Hammer își vede de treabă… Dur ca „fularul”, Hammer e un soi de Hopa-Mitică ubicuu, optimist și degrabă vărsător de sânge „vinovat”.

Cam asta e filmul – noir-ul săracilor, fără staruri, dar cu picioare lungi, cu muzică  excelentă (cool jazz…), replici scurte, mai mult „scuipate”, interioare ieftine, sonor de teatru radiofonic, montat neglijent și brutal. Nu atât de departe de The Maltese Falcon (cu care împarte oarecum obsesia…) sau de filmele cu detectivul Marlowe, nici prea prost pentru a fi „bun”, a reușit să mă tină în fotoliu fără să adorm…

Verdict 6/10*

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Action, Bad Film, Clasic, Crime, Guilty Pleasures, Jazz, Movies from books, Noir, Thriller și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Mike Hammer’s My Gun Is Quick – 1957 – Spicy pulp friction!

  1. Pingback: Kiss Me Deadly – Robert Aldrich – 1955 – Noir Goes Nuclear! | Jurnal de filme – Cinemageddon!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s