Only God Forgives – 2013 – Nicolas Winding Refn


Ryan-Gosling-only-god-forgives-wallpaper-320078Dumnezeu să-i ierte pe detractorii acestui film. Perfecțiunea lui Drive a fost greu de înghițit și originalitatea supără. Nicolas Winding Refn se întoarce cu un film nou – Only God Forgives – în care lasă deoparte toate reținerile – este excesiv de violent, întunecat, cinic și macabru.

Julian (Ryan Gosling) este un traficant de droguri ce operează în Thailanda sub acoperirea de proprietar al unei săli de box-thai. Fratele sau Billy (Tom Burke) e un tip sărit de pe fix…Violează și  omoară în bătaie pe fata (minoră…) unui proprietar de bordel după care este ucis  la rândul său. only-god-forgives-vithaya-pansringarm1Thailanda e ciudată  – regulile sunt altele  și sosirea vindicativă a Jennei (Kristin Scott Thomas) – mama celor doi băieți – stârnește consecințe greu de prevăzut. Eu nu mi-am dat seama dacă Dl.Chang  „Îngerul Exterminator” (Vithaya Pansringarm) este șeful poliției sau nașul mafiei locale (sau amândouă?!) dar cu siguranță este mânat de preceptul Vechiului Testament – ochi pentru ochi  – și dotat cu o sabie machete  aplică legea.12KlGJCV4Zlu2yojl9wsXSNgZ8K

Confruntarea dintre asasinii plătiți de Jenna și Chang nu are istoric… sfârșesc sfârtecați de sabia lui Chang, iar Byron – angajatorul lor este torturat și ucis într-un mod ce face din Kill Bill! un film pentru copii.only-god-forgives-gosling-fight

Bizar, ireal și greu de digerat filmul poate fi decriptat în orice mod – biblic,  tragedie greacă, Shakespeare, Fincher, Cronenberg, Von Trier, Bunuel, Chan-wook Park sau David Lynch… grăitor este doar creditul afișat pe ecranul de final – dedicat lui Alejandro Jodorowsky !

Coloana sonoră scrisă de Cliff Martinez (fost drummer la Red Hot Chilli Peppers și prefererat de Steven Soderbergh) este minimalistă – în genul filmelor B din anii 80… iar imaginea lui Larry Smith (Eyes Wide Shut, The Guard, Bronson…) amintește de Blade Runner-ul lui Ridley Scott.

Verdict 10/10* (la două mâini… cum ar zice un clasic în viață! și nu luați în seamă ratingurile pulimii sau ale criticilor pișcotari…)

Quotes:

Billy (primul decedat…): I’m looking for a girl. A young girl. I want to fuck a fourteen year old.

Julian (fratele cel mic…) – Want to fight? (către Chang „ The Exterminator”)

Crystal (mama) –  So, tell me, Mai. What line of work are you in?

Mai(prietena lui Julian) – I’m an entertainer.

Crystal – An entertainer? And how many cocks can you entertain with that cute little cum-dumpster of yours?

Reclame
Acest articol a fost publicat în Action, Asian, Bad Film, Crime, Cult, European, Guilty Pleasures, Sick & Twisted, Trash și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s