The Stranger – 1946 – Orson Welles

9s38euHjyH1nqJr5fdzklEL2iKwDornic de a se conforma cererii studioului de a aduce și bani încasați pe bilete – nu doar recunoașterea criticilor, Orson Welles a identificat rapid subiectul cel mai controversat și în vogă – vânătoarea de criminali de război naziști. Cu toate restrângerile stilistice dorite de producători, Welles a reușit să depășească anvelopa sărăcăcioasă a thrillerului melodramatic și să filmeze un noir cu tușe expresioniste aproape perfect.

Puțin forțat ca premise  – dai drumul la un criminal de război în pragul execuției pentru a te conduce la „peștele cel mare” (arhitectul din umbră al „soluției finale”), acesta se duce întins peste ocean, trece fără probleme de vamă, ajunge în orașul unde Rankin (Orson Welles) este perfect integrat ca profesor (ba chiar urmează să se căsătorească în curând cu fata judecătorului Longstreet!).1692041,QviIf3N0iTHEzRhGcl1aNvKjQGHQX6v2lW+RhcfMsweZ+Me8QeOr6M236TvvQmpHopPJAwEl5OzKtDSbAQBaTg==

Wilson (Edward G. Robinson) este procuror (un Carla Del Ponte avant la lettre…) și ajunge în orașul lui Rankin sub acoperirea de anticar. Rankin e mai întâi malițios, superior, dar panica îl împinge la o serie de crime greu de justificat… perfect manipulator și cabotin pozează în victimă a păcatelor tinereții – așa o vrăjește pe frumoasa Mary (Loretta Young) – soția sa, singura care mai putea să-l demaște.welles_thestrangerÎn timp ce procurorul Wilson își vede de investigație cu o determinare de buldog,  planul secundar al  plotului este ajutat de câteva găselnițe (pasiunea pentru ceasuri a celor doi Rankin și Wilson) și personaje secundare (barmanul/secretar de primărie care-i spoliază pe toți jucând checkers) și folosirea în premieră a imaginilor de arhivă cu orori din lagărele germane. Finalul? Vă las să-l aflați… gratis.

Cu toate că a beneficiat și de suportul lui John Huston (necreditat) la scenariu, și având un succes moderat de box office, pariul pierdut de Welles (I wanted to do a film to prove to the industry that I could direct a standard Hollywood picture, on time and on budget, just like anyone else…) l-a înstrăinat și mai mult de Hollywood. Triumful din 1958 cu Touch of Evil va fi  doar o excepție fericită.

OrsonWellesstranger
Verdict – 8/10*

Quotes:

WILSON Look out the window. Look!

 

RANKIN Well, that’s – that’s an old trick, Mr. Wilson, a very poor trick.

WILSON Tricks. That’s all you know is tricks. I don’t need any tricks! And no matter what happens to me, tricks won’t do YOU any good. You’re finished, Herr Franz Kindler!

Acest articol a fost publicat în Action, Black & White, Clasic, Crime, Drama, Noir, Thriller și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la The Stranger – 1946 – Orson Welles

  1. Pingback: Adam Wingard’s The Guest (2014) Let the right one in… or be careful who’s story you trust! | Jurnal de filme – Cinemageddon!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s