Man of Steel – Zack Snyder – 2013 – Superman Reloaded


ea_manofsteel_posterNu am mai văzut un film cu Superman din … 1978?! Amintiri? – mi-am rupt hainele și m-am bătut pentru bilete(!!) și am ieșit dezamăgit și rece… eram un puști naiv dar totuși – cu mintea mea puțină ziceam… cum naiba să ai frizura aia ridicolă plus ochelarii ăia de tocilar și totuși să sfidezi legile gravității sau să schimbi sensul de rotație al pământului zburând cu rachetele nucleare în brate?!

După 35 de ani merg la filmul lui Zack Snyder – asistat de Christopher Nolan si David S Goyer.

4man-of-steel-jor-el-russel-crowe-goodbye-kal-el.jpg_originalTotal diferit, cu detalii elaborate, cu subploturi si flashuri temporare, oferă mai mult timp și importantă planetei muribunde Krypton – la apusul unui imperiu galactic il găsim pe Jor-El (Russell Crowe) luptând cu fanaticul general Zod (un Michael Shannon cu accent ciudat) pentru salvgardarea poporului kryptonian. Jor-El a transferat în secret  „codul genetic sursă” al speciei către unicul sau fiu Kal-El și l-a expediat spre cea mai apropiata planeta ce părea a întruni condițiile necesare vieții (Terra normal…).MAN OF STEEL

Imediat după aceea este ucis, generalul Zod și ai săi acoliți sunt condamnați la exil permanent  (pe undeva într-o gaura neagra numita Phantom Zone…) după care planeta este distrusă.

Trec anii și pe pământ încep sa se întâmple tot felul de chestii miraculoase –  în timpul unor dezastre, accidente, calamitați apare un personaj ciudat ce pare a nu avea limite fizice – salvează oamenii, rezolvă problema și dispare. Nu e decât o chestiune de timp până când Lois Lane (Amy Adams) – o ziaristă de investigație reușește să-i dea de urma misteriosului supraom fără trecut și identitate.

Intre timp Zod (care evadase din exil…) interceptează un semnal de alarma de la o navă  – avanpost kryptonian îngropat sub ghețurile arctice pe care Kal-El o vizitase în ideea ca va afla ceva despre originea sa.man-of-steel-nokia-trailer-0662013-123126

Începe dezastrul – navele kryptoniene iau în stăpânire pământul și planul lor secret este ca Terra sa fie transformată în noul Krypton iar oamenii sa fie eliminați urmând a fi înlocuiți de noua generație de kryptonieni al căror cod genetic urma sa fie recuperat de la Kal-El.

Gata am obosit…poate și din cauza lungimii filmului (243 de minute?!) dar ce-i mai bun e la urmă… o bătălie titanică fără prea multa logică… US Marines vs. Krypton în care Kal-El este peste tot – oricât de bun ar fi, el nu poate salva tot, mereu, oricum… Luptele sunt purtate în Metropolis, pe apa, sub apa, in cer, in cosmos… logica distantelor și fizica sunt sfidate într-un mod nemaivăzut. Grafica, efectele speciale și coregrafia sunt complexe, pământul e răscolit de explozii, binele învinge și Kal-El va lua acoperirea de ziarist pe nume Clark Kent.

Cea mai reușită parte după prologul kryptonian este totuși reprezentată de copilăria și adolescența lui Clark Kent alaturi de mama și tatăl sau (Diane Lane, Kevin Costner) – prezentată prin flashuri/revelații în momentele de criză, explica destul de plauzibil (Q&A)„devenirea” și mărirea lui Clark Kent (cvasi necunoscutul de pana mai ieri – Henry Cavill), punând accent pe fragilul echilibru intre cele doua naturi conflictuale – kryptoniana vs. umană.Man-of-Steel-superman-in-action

Comparația cu versiunea lui Richard Donner (blockbusterul tipic al anilor 70 cu un cast plătit regește – Marlon Brando, Gene Hackman, Christopher Reeve și Terence Stamp in rolul lui Zod) pălește… Filmul nu e perfect (trebuie sa fii putin dus cu capul…să mai fii copilăros, inocent și deschis la minte ca sa mai crezi în povesti), dar e cea mai grandioasă geneză a unui supererou, ușor revizionist (orice referire la Superman este prohibită…), iar bătăliile sale ating dimensiuni cataclismice (făcând din filmul lui Donner o inocentă plimbare prin parc…). Se pare ca regizorii din noul au ca și „calitate” comună lipsa de măsură și de respect la adresa inteligenta spectatorilor… și e păcat. Am văzut aceeași greșeală la filme realizate de regizori decenți: Avengers (Joss Whedon), Pacific Rim (Guillermo Del Toro) sau Lone Ranger (Gore Verbinski), care-și pierd mintea în fața bugetelor uriașe.

Verdict 6/10* (Go big or go extinct…)

Reclame
Acest articol a fost publicat în Action, Adventure, Comics, Guilty Pleasures, Revenge, Romance, Sci - fi. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s