City on Fire – 1987 – Ringo Lam


Dacă e marți, e Hong Kong!

City_On_Fire1Am descoperit cu stupoare că obscurul film regizat de Ringo Lam ar fi fost condamnat la uitare dacă Tarantino Q. nu s-ar fi hotărât să ia o halcă mare din film și să o folosească în clasicul cult Reservoir Dogs! Ce-i drept Tarantino nu a contenit să explice permanent (mai ales după ce a căpătat insuportabila cunună de „auteur”) că el nu face decât omagii (ce-i drept, cam așa e… Taking of Pelham One Two Three, The Killing, The Wild Bunch, Cruising sau Bob Le Flambeur sunt amestecate de-a valma pentru succesul epocal al primului film regizat). Aici însă nu e vorba de Tarantino – ci de „modestul” Ringo Lam care folosind steaua tânărului (pe atunci…)  Chow Yun-Fat reușește un B-movie peste medie. Ko Chow (Chow Yun-Fat)  este un golănaș turbulent, alcoolic și afemeiat. Planurile sale de a se căsători cu aleasa inimii Hung (Carrie Ng), sunt date peste cap de inspectorul Lau (Yueh San) – unchiul său care-l imploră să-și reia slujba de polițist (sub acoperire) pentru a descoperi asasinii unui fost coleg căzut la datorie în timp ce-i pe urmărea suspecții dintr-un jaf de bijuterii. Planul lor de infiltrare este subminat (ironic…) de un ambițios șef al serviciului de protecție internă – Chan (Roy Cheung) a cărui antipatie pentru bătrânul Lau este evidentă.  Chow are o misiune imposibilă  –  este prins între bănuielile lui Fu (Danny Lee) – liderul informal al bandei,  posesivitatea instabilei sale logodnice și nenumărații agenți secreți care-l filează non-stop  (interesantă urmărirea pe străzile din HK … evident inspirată de clasicul Friedkin – The French Connection).reservoir_dogs_city_on_fire

Istoria? Bineînțeles că jaful merge prost, bandiții cad unul după altul iar finalul îi găsește pe eroi într-un depozit.  Mai departe știm ce se întâmplă (a avut grijă Tarantino…). Cei doi actori principali fac o echipă excelentă –  de altfel Danny Lee și Chow Yun-Fat se vor reîntâlni în clasicul cult-movie The Killer (John Woo).resevoir-dogs-city-on-fire

Acum sincer – asemănările cu filmul lui Tarantino sunt minore – filmul lui Ringo Lam nu e decât o modestă producție, cu un plot liniar și clișee obligatorii genului. Filmul non-liniar al lui Tarantino este mai mult o butaforie  ce ascunde un jaf… dar dezvoltă căteva personaje fabuloase.

Verdict – 7/10*

Acest film putea să-i încheie cariera lui Tarantino – norocul lui că a făcut rapid  Pulp Fiction și o tăcere asurzitoare s-a așternut peste ciudatul caz de plagiat (împrumut, copiat, omagiu…). Cu riscul de a-mi face dușmani, am vorbit (și am să mai vorbesc) despre filmele care l-au inspirat pe marele regizor în ultimii 15 ani – dacă Jackie Brown este adaptat după romanul lui Elmore Leonard, este în schimb încărcat de sugestii și aluzii la zeci de filme. Kill Bill este în mare o copie a clasicului slasher japonez Lady Snowblood, Inglorious Basterds cerșit de la obscurul regizor italian Enzo Castellari („Quel maledetto treno blindato” ) iar Django Unchained un remake stilizat al necizelatului spaghetti western Django (Sergio Corbucci).

Reclame
Acest articol a fost publicat în Asian, Bad Film, Crime, Cult, Noir, Thriller. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s