Harold and Maude – 1970 – Hal Ashby


Motto – “A lot of people enjoy being dead. But they are not dead, really. They’re just backing away from life.”

5369628Sincer – nu-mi aduc aminte să fi văzut vreodată o comedie neagră atât de originală și totodată bizară. Este probabil veriga lipsa intre Chaplin, Harold Lloyd, Buster Keaton și frații Coen, McDonagh, Jeunet/Caro sau Wes Anderson. Puțin romantic, existențialist, absurd și sinistru totodată, se desparte net de Kubrick (Dr. Strangelove, A Clockwork Orange) sau de Blake Edwards (The Party). haroldmaude4bigCâte feluri de sinucidere pot exista? Ciudatul adolescent Harold (Bud Cort) le ia la rând pe toate – împușcare, spânzurare, înec, auto-incendiere, explozie, harachiri, otrăvire…etc. Dacă nu era de ajuns, Harold este dependent de înmormântări (ale altora…bineînțeles!) și pare insensibil la „suferințele” și prejudiciile pe care i le aduce mamei sale (Vivian Pickles). Cum a ajuns asa? Explicația e superfluă, e inutil sa cauți motive undeva în abisul insondabil al copilăriei introvertitului Harold și oricum nu de asta e spusă povestea.

“Some people get upset because they feel they have a hold on some things.  I’m merely acting as a gentle reminder – here today, gone tomorrow, so don’t get attached to things.”

Maude? O bătrânică infractoare – fura mașini cu dezinvoltură, conduce cu viteză, sfidează politia și are aceeași pasiune pentru cimitire ca Harold. Era doar o chestiune de timp ca întâlnirea celor doi sa se producă, dar a fost nevoie ca Maude (Ruth Gordon) să-i fure mașina lui Harold (o somptuoasa limuzina/dric neagra !).

harold-and-maude-1971-hal-ashby_5754707Cam asta e… intre „sinucideri” (de altfel ingenioase happening-uri) Harold trebuie să meargă la psihiatru, să întâlnească tinere fete care sa-l deturneze de la pasiunea sa morbidă, să-l întâlnească pe unchiul sau (Charles Tyner) – un personaj histrionic și stupid care trebuie sa-l învețe sa fie bărbat. Ce se va întâmpla pana la urmă? E trist, dar nu siropos, șocant dar credibil și totuși… reușește să frăgezească  și cele mai insensibile inimi.hm403

Verdict 9/10* (nu voi aminti numeroasele influente și referințele la acest film… ar trebui să lungesc inutil articolul)

harold-et-maude-motorbike

Scena preferată – Tom Skeritt (polițist patrulând pe Moto Guzzi Ambasador…)  îi urmărește pe cei doi fugari, iar răspunsurile  anarhistei Maude la acuzațiile de încălcare a legii sunt  absolut haioase!

“Don’t get so officious, you’re not yourself when you’re officious.  That’s the curse of a government job.”

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în 1001 Movies You Must See Before You Die, Adventure, Bad Film, Clasic, Comedy, Cult, Drama, Guilty Pleasures, Musical, Parody, Romance. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Harold and Maude – 1970 – Hal Ashby

  1. ComiCultural zice:

    Adaugă și inspirata muzică a lui Cat Stevens…Da, faza ta preferată e și preferata mea. Băbăciunea e delicioasă, iar absurdul dus la extrem nu e deloc strident. Un film nerecomandat simandicoșilor. Dar eu resping simandicoșii din viața mea…

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s