Touchez Pas Au Grisbi – 1954 Jacques Becker – Honour Among Thieves ?!


touchez-pas-au-grisbi-af-1-gCând nu am inspirație și nimic din hiturile zilei nu-mi inspiră încredere,  apelez la clasici… prăfuiți, uitați, obscuri, îmi oferă totuși surprize, plăcute experiențe, nostalgii răscolite și răspunsuri la întrebări. Întâmplarea m-a dus din nou la un clasic „noir” –  de data asta cu mult reciclatul clișeu al gangsterului manierat, cool și simpatic ce are de dat o ultimă lovitură înainte de retragere (dar ultima!).

754372_orig
Excelent condus de  Jacques Becker (autorul fenomenalului Le Trou…), Jean Gabin reușește o excelentă performanță  în rolul unui gangster în pragul retragerii căruia jaful carierei ii iese perfect. Sau mă rog ii ieșise… pentru că toată lumea interlopă, politia și presa vorbea numai de lovitură, dar nimeni nu știa cine a dat-o!

Înainte de a „valorifica” lingourile de aur furate de la Orly (printr-un algoritm extrem de complicat de „spălare de bani”), Max (Jean Gabin) afla ca „asociatul” sau Riton a fost răpit de „băieții” traficantului  Angelo (Lino Ventura) – mâna dreaptă a bossului „Fats” Pierrot (Paul Frankeur). Normal că sursa scurgerii a informații a fost (logic…) o femeie (tiparul pentru „The Killers”  – Kubrick sau „Bob Le Flambeur” – Melville) – pe numele ei Josy (Jeanne Morreau) care trăgându-l de limbă pe naivul Riton (Rene Dary) ii spune lui Angelo care găsește de cuviință să-i deposedeze pe cei doi de pradă (grisbi…).

p_91817Mă rog… e complicat să mă apuc sa explic povestea celor doi prieteni, relațiile din lumea interlopă a Parisului, trădarea, violența, pesimismul și amoralitatea în care se desfășoară acțiunea. Cert este ca pana la urma avem parte de o ambuscada, un shootout adevarat (cu mitraliere și grenade!) și de o „justiție” ironică… Riton este recuperat dar moare împușcat cu totul întâmplator, iar aurul își încheie circuitul odată cu explozia mașinii lui Angelo.

9650e-image-de-Touchez-pas-au-grisbi-386Morala?! Or fi Max și Riton victimele… dar să nu uităm nici un moment că în acest gen de povești nu există o luptă între bine și rău în adevăratul sens al expresiei. Departe de modelul noir hollywoodian, subgenul francez este cu totul altceva… altă lume, alte reguli.

jac2Echivalentul lui Jean Gabin nu poate fi găsit în alte părți – cel mai aproape e Roger Duchesne (Bob din Bob Le Flambeur) – pur și simplu umple ecranul, cu o călcătură  fină în ciuda gabaritului, scrupulos și atent la detalii.

Verdict – 9/10*

PS – la scurt timp am descoperit clasicul Nikkatsu Noir al lui Takumi Furukawi – Cruel Gun Story – copie la indigo!

Reclame
Acest articol a fost publicat în Action, Black & White, Clasic, Crime, Criterion, Cult, Drama, European, Noir, Thriller și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Touchez Pas Au Grisbi – 1954 Jacques Becker – Honour Among Thieves ?!

  1. Pingback: Michael Mann’s Thief – 1981 – The Last Man Standing… | Jurnal de filme – Cinemageddon!

  2. Pingback: The Asphalt Jungle – John Huston – 1950 | Jurnal de filme – Cinemageddon!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s