Kiss Me Deadly – Robert Aldrich – 1955 – Noir Goes Nuclear!


kiss-me-deadly-poster

“The Manhattan Project, Los Alamos, Trinity”

 Văzut după My Gun Is Quick (1957) – care rămâne pentru mine standardul all-time pentru genul pulp-noir, Kiss Me Deadly a fost mai degrabă o dezamăgire.

Să mă explic puțin – Mike Hammer (Ralph Meeker) este același personaj „desenat” de autorul pulpMickey Spillane – detestabil, ieftin, coruptibil dar nu la fel de dur precum Robert Bray „urmașul”său în rol. kiss-me-deadlyTotuși filmul e interesant – apare frumoasa și misterioasa Christina (Cloris Leachman), pe care Mike o „pescuiește” noaptea desculță pe un drum de țară, intră amândoi la belea  răpiți fiind de niște gangsteri, Christina este torturată și ucisă, iar Mike va fi victima unui accident înscenat. După ce se trezește din șocul accidentului, Mike e curios dar și mai dornic să le plătească polița băieților răi.  Se apucă de treabă și ajutat de Velda (Maxine Cooper) – secretara sa,  descoperă ca indiciile duc spre ceva „mare”. Într-o sarabandă aiuritoare de evenimente și intorsaturi în care apar serviciile secrete(!), poliția locală și inevitabilii „băieți răi”, aflăm că simbolicul șoim maltez urmărit este o valiză cu o substanță cu proprietăți misterioase. kmdEi…acuș e acuș… în buclucașa valiză („what’s in it for me?!” zice oportunistul Mike… ) se afla suprema armă – Graal-ul epocii atomice! Ticălosul Dr. Soberin (Albert Dekker) după ce dă greș cu o mașină capcană, o ia ostatică pe Velda, dar cade victima fatalei Pandora/Gabrielle/Lily (Gaby Rodgers). Finalul (pe care l-am văzut eu… am înțeles ca sunt mai multe variante) se termină cu o explozie uriașă și vila de pe țărm este distrusă de flăcări în timp ce Mike și Velda răniți se refugiază în mare.

Kiss-Me-Deadly-e1337001404271Verdict (7/10*) – pe mine nu m-a convins melanjul paranoic/apocaliptic de pulp-noir cu James Bond. Respect pentru năstrușnica idee pe care i-au dat-o lui Alex Cox pentru Repo Man și pentru indiscutabila influență pe care a avut-o asupra unor David Lynch, Quentin Tarantino sau Brian De Palma. Iroinic contextul în care Aldrich îl pune pe  rudimentarul Mike Hammer – artă modernă, gadgeturi, mașini sport și cea mai cool muzica posibil.

PS – Ar fi nedrept să nu amintesc  și de fabuloasele efecte sonore ce însoțesc fiecare arătare a valizei cu pricina!

Reclame
Video | Acest articol a fost publicat în Action, Bad Film, Black & White, Clasic, Crime, Cult, Experimental, Exploitation, Fantasy, Guilty Pleasures, Movies from books, Noir, Revenge, Sci - fi, Thriller și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s