Battle Royale – 2000 – Kinji Fukasaku – Batoru rowaiaru or HOW TO KILL YOUR BEST FRIEND!
Battle_Royale_2

Teacher Kitano: So today’s lesson is, you kill each other off till there’s only one left! Nothing’s against the rules.

L-am văzut prima oară prin 2001 și dacă nu l-am detestat, înseamnă că l-am uitat fără nici un regret… anii au trecut, au apărut copiii, diverse probleme cu sistemul de educație, conflictul intre generații, criza morală, economică și politică și multe întrebări fără răspuns. M-am reîntors la filmul lui Kinji Fukasaku din două motive: 1. – Takeshi Kitano  și 2. – din pură curiozitate – să văd în ce fel m-am schimbat în 12 ani (că doar filmul e același…).

Ok! – Japonia e o alta lume și fără a mai pune la socoteală „factorul”distopic. Misterioase, originale și radicale sunt căile alese de guvernanți pentru a rezolva neînțelegerile cu tânăra generație.battle-royale (1)Asa a apărut Battle Royale un ingenios program guvernamental nipon inventat de „adulții” confruntați cu scăderea performanțelor celor tineri (leneși, absenți, iresponsabili… o generație de ratați). Ca să-i elimine (pentru a nu fi o povară sociala pentru puținii cetățeni interesați cu adevărat de calitate și competiție) o clasă de liceu era aleasă în fiecare an și dusă pe o insulă pustie de unde trebuia să se întoarcă doar învingătorul.  Câteva flash-uri disparate – o transmisie TV cu „învingătoarea” concursului de anul trecut, scene dintr-un liceu cu elevi „veseli și iresponsabili” și incidente aparent fără noimă pregătesc „saltul” spre irațional. O excursie cu autocarul se transformă într-o „luare de ostatici” – elevii se trezesc pe o insulă, păziți de armată. Aparent ușurați la vederea iubitului lor profesor – Takeshi, elevii plonjează într-un coșmar pentru care nu erau pregătiți… Profesorul le ține o acidă lecție de morală – punctată crud de o execuție a celui mai popular elev din clasa. Jocul poate să înceapă: elevii sunt înarmați cu cele necesare supraviețuirii și luptei (ironic… nici măcar nu pleacă înzestrați cu șanse egale – unul are arbaletă, alții sunt dotați cu  mitralieră, cuțit, grenade, binoclu (sic!), nunchucks, tomahawk, scut, etc…).battle-royaleCopii se omoară cu stil, cu cinism, voioșie sau disperare… megafoanele oferă „noutăți” despre câți au mai murit, câți au mai rămas. În ciuda brutalității, a lipsei cronice de speranța (dacă în 72 de ore rămân în viață și alții în afară de unul, urmează ca toți să moară prin detonarea brățării de la gât…), mai sunt și scene „luminoase” – legăturile intre adolescenți sunt mai puternice, acum își pot declară fără inhibiție iubirea, prietenia și cele mai intime secrete.Battle_Royale_19

Hirono: You always pissed me off! I’ll kill you!

Cam asta e conceptul filmului Battle Royale – original și fără compromisuri estetice amestecă grațios umorul, elemente gore, acțiunea sau fiorul primului amor. Finalul este surprinzător și memorabil – după 12 ani singura scena pe care mi-am amintit-o a fost modul „alternativ” în care Takeshi alege să moară… dar cine l-a văzut în Sonatine sau Brother știe despre ce e vorba!

Verdict 9/10* (Un eseu sincer și brutal despre devenire, inițiere și disperare, un Big Brother pierdut undeva printre clasicul lui Peter Brook – Lord of the Flies – 1963 și palida copie The Hunger Games – 2012 pe care-l surclasează și-l face sa para un banal sirop de tuse…)

Anunțuri
Video | Acest articol a fost publicat în 1001 Movies You Must See Before You Die, Action, ArtHouse, Asian, Comedy, Crime, Fantasy, Guilty Pleasures, Horror, Revenge, Romance, Sick & Twisted, Thriller și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Battle Royale – 2000 – Kinji Fukasaku – Batoru rowaiaru or HOW TO KILL YOUR BEST FRIEND!

  1. Pingback: The Hunger Games II – 2013… Catching Fire | Jurnal de filme – Cinemageddon!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s