I Am a Fugitive from a Chain Gang – Mervyn LeRoy – 1932


Poster - I Am a Fugitive From a Chain Gang_01 După o duzină de filme cu aceeași temă… bune sau mai rele, drame sau comedii, am revăzut  povestea cu care a început totul…  I Am a Fugitive from a Chain in regia lui Mervyn LeRoy!

Cred ca majoritatea „cinesseur-ilor” a vazut filmele Cool Hand Luke (Paul Newman),  Shawshank Redemption (Morgan Freeman), O Brother, Where Art Thou? (George Clooney), Papillon (Steve McQueen, Dustin Hoffman), The Defiant Ones (Tony Curtis, Sidney Poitier) Fled (Lawrence Fishburne), Life (Eddie Murphy and Martin Lawrence ), We’re No Angels (De Niro & Sean Penn) sau A Man Escape (Robert Bresson) și câți nu știu că acest film uitat și prăfuit oferă generos câte o idee susnumitelor!

Probabil prima descriere a sindromului post-war într-un film făcut la Hollywood, bazat pe o poveste reala,  LeRoy spune povestea unui tânăr de familie bună care odată întors din război se transforma încet dar sigur într-un vagabond… De aici pana la a fi acuzat și condamnat la 10 ani de munca silnică nu a fost decât un pas – o alegere greșită la un moment dat și se trezește cu lanțuri la picioare. Muni, Paul (I Am a Fugitive From a Chain Gang)_01Reușește sa evadeze (ăsta e motivul oricărui film cu pușcării/lagăre… nu-i așa?!) și își reia viața de la capăt în Chicago unde urca ușor pe scara socială ajungând un respectat membru al societății. Șantajat de femeia la care trăia în gazdă, renunță la imunitate (statul Illinois refuză să-l extrădeze…) și de buna voie se întoarce în Georgia unde urma să execute 90 de zile de regim ușor, plus o amendă.

Promisiunea este încălcată (normal că trebuiau să se răzbune pentru umilința evadării și proasta „publicitate” făcută sistemului penitenciar din stat…) și Allen se trezește că trebuie sa execute 2 ani de „hard labor”.i-am-a-fugitive-from-a-chain-gang

Despre film în sine… poate fi identificat ușor ca unul din primele noir, auster și terifiant în prima treime (First Blood…), idealist, melodramatic și romantic în a doua treime (Monte Cristo…), deprimant și devastator în ultima sa parte. Să mai spun ca Allen mai reușește o evadare?! Nțț! Finalul e o mica operă de artă, un joc al umbrelor, siluetele, șoaptelor iar figura hăituită a unui Allen schimbat și înrăit dispare în întuneric.

Helen: You could have written! It’s been almost a year since you escaped!
James Allen: But I haven’t escaped. They’re still after me. They’ll always be after me. I’ve had jobs, but I can’t keep them. Something happens. Someone turns up. I hide in rooms all day, travel by night. No friends, no rest, no peace. Keep moving; that’s all that’s left for me. Forgive me, Helen, I. . .I had to take a chance to see you tonight, just to say goodbye.
Helen: Oh, Jim, it was all going to be so different.
James Allen: It is different. They’ve made it different. I’ve got to go!
Helen: I can’t let you go like this!
James Allen: I have to.
Helen: Can’t you tell me where you’re going?! Will you write? Do you need any money? But you must, Jim! How do you live?!
James Allen: I steal!

Happy end? Niet – Fury (Fritz Lang) sau Sullivan’s Travels (Preston Sturges) împart cu …Fugitive doar atmosfera deprimanta a marii crize – finalul le desparte net… devenind un etalon pentru era Pre Hays Code alaturi de Scarface, Little Caesar sau Public EnemyPaul Muni e fenomenal în rolul sergentului James Allen. Aaah! nu știți de unde să-l luați pe Mervyn LeRoy?! e doar regizorul unor filme ca Wizard from Oz sau Little Caesar!

Verdict – 9/10*

[blip.tv http://blip.tv/play/hpgWgoquVAI?p=1 width=”550″ height=”443″]

Anunțuri
Video | Acest articol a fost publicat în Awards, TV, Shows, Sport, Etc..., Biography, Black & White, Clasic, Crime, Cult, Movies from books, Noir, Prison, Romance, Thriller și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s