Lady From Shanghai – 1948 – Orson Welles


    „If I kill you, I kill myself”

936full-the-lady-from-shanghai-posterNu-mi vine să cred că l-am ratat până acum! A intrat permanent pe lista mea scurtă (topXX). De ce? Pentru ca am găsit acea stranie combinație dintre Double Indemnity (Billy Wilder), Il Disprezzo (Alberto Moravia… nu indigestul Contempt al lui JL Godard!) si The Master ( P.T. Anderson – filmul anului 2012 pentru mine!). Și Rita! O Rita Hayworth care topește pur și simplu celuloidul… Orson Welles in cel mai ciudat rol al său ( dacă în The Stranger joacă rolul unui criminal de război german cu un impecabil accent de New England, aici are un rol de marinar irlandez cu un accent ridicol), un drifter,  semi-intelectual „angajat” printre a cărui cauze se număra și războiul civil din Spania – evident antifranchist!

ladyshanghaiCu toate ca Welles și Hayworth au fost cândva căsătoriți, pe ecran nu funcționează deloc magnetismul erotic sau intelectual. Rita Hayworth este o  „femme fatale” indispensabilă unui noir de prima mână. De la Welles însă așteptările sunt foarte mari… după Citizen Kane și The Magnificent Ambersons orice ar fi făcut nu ar fi fost suficient de bun!lady3

OK – filmul este o odisee – călătorie bizară, aventură condimentată cu umor negru, a lui Michael O’Hara – un marinar/gigolo  ce se lasă prins în mrejele misterioasei Elsa (Rita Hayworth). Plecând din Central Park- New York, navigând în Caraibe, trecând prin canalul Panama, cu o escala în exoticul Acapulco, Michael e un Ulise modern al cărui echipaj e alcătuit din personaje cel putin ciudate. Un avocat paralitic (Everett Sloane),  penalist celebru – soțul Elsei, libidinosul său asociat Grisby (Glenn Andersși un dur șef de echipaj pe nume Broome (Ted de Corsia ) care este bodyguard și detectiv de „divorțuri”. La Sausalito se complică povestea! Mai un complot dubios, dimineață o înscenare, două crime seara, o noapte nebună, un proces, și un final screwy –  Michael are o aparentă tentativă de sinucidere, evadează,  eșuează leșinat undeva într-un teatru din Chinatown (Frisco…)  și povestea se termină cu fantastica scenă suprarealistă din parcul de distracții abandonat! Finalul? Din nou Michael – acum se pare că  exonerat de acuzații,  vorbește singurfăcând niște autoironice și amare considerații despre viață!

The-Lady-from-Shanghai-1947-6

„The only way to grow wise is to get old”

Verdict 9/10* (scena cu oglinzi din final… păcat că a fost scurtată de producători la editarea finală – a fost reluată în schimb cu succes în hitul lui Bruce Lee – Enter The Dragon!)

PS – probabil cea mai bună replică?!

 Arthur Bannister „[către Elsa, murind amândoi] You know, for a smart girl, you make a lot of mistakes. You should have let me live. Youre gonna need a good lawyer.”

Reclame
Acest articol a fost publicat în 1001 Movies You Must See Before You Die, Action, Adventure, ArtHouse, Black & White, Clasic, Comedy, Crime, Cult, Guilty Pleasures, Noir, Romance, Thriller și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s