Laura – 1944 – Otto Preminger


a3b912ef_1944-LauraOtto Preminger reușește combinația perfectă dintre suspense, noir și comedia romantică, repovestind obscurul mit al lui Pygmalion și Galateea, găsiți cumva prin înalta societate a New York-ului interbelic.
tierney-with-vincent-pricePovestea începe cu un detectiv – McPherson (Dana Andrews) obsedat, băgăcios și insistent, care încearcă să afle câte ceva despre moartea Laurei de la cel mai bun amic și confident al ei… un scriitor/critic pe numele sau Waldo Lydecker (Clifton Webb) – un celibatar snob, insuportabil și veninos. Nu reușește decât să afle miraculoasa poveste a devenirii Laurei – care începând de la o modestă muncă de copywriter devenise cu atenta binecuvântare a lui Waldo un star monden în „advertising” . Waldo furnizează discret și generos principalele indicii ce îl conduc pe detectiv spre logodnicul Laurei – Shelby (Vincent Price de nerecunoscut fără mustață), un playboy/gigolo ce întreținea  o relație cel putin ciudată cu mătușă Laurei – Ann (Judith Anderson), pistă ce se dovedește o fundătură.

laura-portrait_andrewsDetectivul se „mută” la propriu în casa ei, ii citește jurnalul și scrisorile, dar cu cât află mai multe amănunte, McPherson e mai frustrat și confuz… băutura nu-i destulă, se îndrăgostește de  imaginea Laurei (Gene Tierney) și colac peste pupăză într-o noapte se trezește cu ea în carne și oase! Problema este că acum trebuie sa afle al cui este cadavrul desfigurat găsit în casa Laurei, cine a omorât-o și de ce?! Nu am sa răpesc nimănui satisfacția de a afla cine, cum și de ce…

În ciuda scenariului cel putin straniu, a aerului artificial, twist-urilor surprinzătoare  și desfășurării puțin credibile a acțiunii, filmul este fascinant prin manierism, dialoguri sofisticate, ambiguitate și flashback-uri (poveste în poveste…) abil insinuate.

Verdict 10/10* (Nu pot să ignor fundalul muzical perfect, montajul, detaliile sau scenografia dar filmul e susținut 110% de jocul actorilor – efeminatul Clifton Webb fură fiecare cadru în care apare, Gene Tierney – deși cu apariții pasagere da exact acel aer de fragilitate și erotism naiv cerut de rol, iar Dana Andrews îmbracă  perfect haina de detectiv bulldog!)

She had authentic magnetism. Wherever we went, she stood out. Men admired her. Women envied her. Editors-Pick-Laura

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în 1001 Movies You Must See Before You Die, Black & White, Clasic, Crime, Drama, Noir, Romance, Thriller și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s