Citizen Kane, c’est moi! – 1941 – Orson Welles


citizen_kane_poster_by_emmanuel_b-d5d5prmCel mai bun film din toate timpurile?  Hmmm.. .să vedem cum rezistă la o nouă „revedere” – trebuie să spun că  am rămas șocat ca în ciuda bunei memorii (credeam eu…), nu-mi mai aduceam aminte decât vag personajele, imagini disparate sau chestii de atmosferă. Oh… dar asta poate fi un avantaj și iată-mă ca un „nou născut” față în  față cu filmul. Rezumatul meu pe scurt? I-ai unui copil jucăria preferată și vei câștiga un dușman pe viață! Dar acel copil cu sufletul rănit odată ajunge un adult extrem de bogat și își poate satisface (nevrotic…) orice dorință  sau capriciu, devine abuziv, exagerat, egoist și în cele din urmă auto-distructiv!citizen-kane-movie-image-3-1024x768 Despre film în sine? Probabil cel mai ambițios proiect (raportat la acea epocă…) – o jucărie extrem de scumpă pentru debutantul Welles – care amestecă cu tupeu expresionism, psihanaliză, propaganda (Leni Riefenstahl…) tehnici inovative, efecte speciale nemaivăzute (OK – exceptând The Wizard of Oz…), un mod de editare și montaj destul de derutant (devansând cu un deceniu Rashomon…), cu o scenografie și detalii comparabile doar cu The Thief of Baghdad (1942).

Citizen-KaneDar filmul nu e doar tehnică – 99 % este personajul Kane! Aici e cel mai mare risc pe care și l-a asumat Welles! El nu ne este „livrat” decât prin intermediul poveștilor celor ce l-au cunoscut ( ca în Lawrence Of Arabia ). Pornind de la căutarea înțelesului obscur al ultimului cuvânt rostit de Kane înainte de a muri (pentru a fi evident subiect de presă!) un jurnalist (a cărui fata apare foarte puțin…) ii chestionează pe toți cei care l-au cunoscut: bancherul/tutore, cel mai bun prieten ( la fel și în realitate –Joseph Cotten ), soție, amantă, secretar, majordom, etc… citizenkane2-1bf6af94bb91d835e74468599ba20c3cde710b98-s6-c30Rezultatul e departe de a fi concludent – Rosebud rămâne o enigmă până la ultimul cadru al filmului – dar primim în schimb portretul entuziastului Kane, simpatic și detestabil, cuceritor dar și arogant, idealist dar și cinic. Finalul e al unui Kane bătrân, singuratic și în declin… cu toate astea el e consecvent în delirul sau autodistructiv  – cu acel răspicat „I’m not sorry” – rămâne singur în flamboaiantul castel Xanadu, înconjurat de miile de colete, pachete sau lăzi cu antichități și sculpturi. Să-mi pară rău pentru el?Kane-5

Am vorbit despre tehnică, actori, dar povestea? E greu să te prindă… de nas… nu ai crime, mari intrigi, conflicte majore (poate doar  confruntarea tăcută și tensionată cu unicul sau prieten – Leland – pe care Kane îl umilește în fata yes-men-ilor ce-l înconjoară. Dar trebuie sa fiu sincer și sa spun ca finalul vine ca un pumn, ca un duș rece! Mi s-au înmuiat genunchii, am oftat și am zis… gata!

Verdict 10/10* (unii vor spune… e supraestimat, m-a dezamăgit, are scăpări logice, etc… acum depinde și ce așteptări ai de la un film – dacă nu-ți calibrezi bine „dorințele” s-ar putea ca rezultatul sa fie contrar. Din experiența personală – filme precum Ukigusa (Ozu), Smultronstället (Bergman) sau Au Hasard Balthazar(Bresson), de la care nu aveam prea mari așteptări, curios fiind doar, m-au „prins” iremediabil în farmecul lor și nu aș putea sa explic în cuvinte de ce!  Oricum – Citizen Kane nu intră pe lista mea scurta de favorite și e chiar plasat în spatele lui The Magnificent Amberson sau Touch of Evil! )

Reclame
Acest articol a fost publicat în 1001 Movies You Must See Before You Die, ArtHouse, Biography, Black & White, Clasic, Criterion, Cult, Drama, Experimental, Fantasy, Mistery, Revenge, Romance și etichetat , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s